Afghanistan: laat onderwijsactivist Matiullah Wesa vrij

Actietermijn: 
02/05/2023 tot 15/06/2023

Afghanistan: laat onderwijsactivist Matiullah Wesa vrij

Wie?
Matiullah Wesa uit Afghanistan.

Wat is er aan de hand?
Matiullah Wesa werd op 27 maart 2023 zonder aanklacht gearresteerd door de algemene inlichtingendienst (GDI) van de taliban, toen hij terugkeerde van het avondgebed in de moskee. Na de arrestatie viel de GDI de volgende dag zijn huis binnen en nam zijn gsm en laptop in beslag. Op 29 maart bevestigde de taliban-woordvoerder Wesa’s arrestatie en beschuldigde hem van illegale activiteiten. Zijn familie mocht hem nog niet bezoeken en hij kreeg geen mogelijkheid om de rechtmatigheid van zijn detentie aan te vechten.

Wat wil Amnesty?
Wij eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Matiullah Wesa.

 

ACHTERGROND

Campagne voor onderwijs voor meisjes
Matiullah Wesa is een onderwijsactivist. Hij is oprichter en hoofd van PenPath, een collectief van 3000 vrijwilligers die in afgelegen districten en provincies van Afghanistan campagne voeren voor het belang van onderwijs, vooral voor meisjes. PenPath zette vrijwilligersprogramma’s op om de mensenrechten en de toegang van meisjes tot onderwijs te bevorderen. Ze richtten scholen op in dorpen waar geen overheidsonderwijs was en zonden mobiele klaslokalen naar de meest afgelegen gebieden.

Protest tegen schoolverbod voor meisjes 
Op 15 augustus 2021 nam de taliban de macht over in Afghanistan en verbood onderwijs voor vrouwen op middelbare scholen en later op universiteiten. In reactie hierop leidde Wesa openbare campagnes en bijeenkomsten waar werd geëist dat de taliban de onderwijsinstellingen voor meisjes en vrouwen in Afghanistan heropenden. Hij was een publiek figuur en publiceerde de voortgang van zijn campagnes en engagementen alsook foto's en video's van de protesten. 

Na zijn willekeurige arrestatie zijn gemeenschapsoudsten uit heel Afghanistan afgereisd voor een ontmoeting met de Taliban om de vrijlating van Wesa te vragen.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Mr. Abdul Haq Wasiq
Director of Intelligence 
General Directorate of Intelligence 
Chaharahi Zanbaq
Kabul
Afghanistan

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Afghanistan
Ambassadeur Nazifullah Salarzai
De Wolvendaellaan 61
1180 Ukkel

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen