Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab vrij

Petitie

Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab vrij

1.743 / 1.000 handtekeningen

Op 25 januari 2023 veroordeelde het speciale strafhof in Riyad mensenrechtenactivist Salma al-Shehab tot 27 jaar cel en een daaropvolgend reisverbod van nog eens 27 jaar. Salma is moeder van twee en doctoraatstudent aan de universiteit van Leeds. Ze werd veroordeeld voor terrorisme na een manifest oneerlijk proces. De bewijslast tegen Salma? Tweets waarin ze zich uitspreekt voor vrouwenrechten.  

Salma werd 285 dagen in isolatie vastgehouden voordat haar proces van start ging. Tijdens haar voorarrest en wanneer ze ondervraagd werd, kreeg ze geen juridische bijstand. Sinds 23 maart is ze in hongerstaking, zo protesteert ze tegen haar arbitraire aanhouding en de oneerlijke rechtsgang. 

Salma wordt willekeurig vastgehouden omwille van het vreedzaam uitoefenen van haar recht op vrije meningsuiting. Eis dat Salma meteen en zonder voorwaarden vrijkomt en dat haar veroordeling vernietigd wordt.  

 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.

 

Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Amnesty je telefonisch benaderen om te informeren over onze acties of om je steun te vragen.