Steun Sakris in zijn strijd voor transgenderrechten in Finland

Petitie

Steun Sakris in zijn strijd voor transgenderrechten in Finland

3.525 handtekeningen

"Mijn naam is Sakris Kupila. Ik ben 21, studeer geneeskunde en kom uit Finland. Ik was nog maar een tiener toen ik besefte dat ik transgender ben. Dat wil zeggen dat het gender dat ik bij mijn geboorte toegewezen kreeg, niet het juiste is.”

“Opgroeien als transgender was voor mij een jarenlange strijd waarbij de wereld rondom mij, me in een rol duwde waar ik me niet echt thuis in voelde. Ik keerde helemaal in mezelf en voelde me vaak ellendig.

De huidige wetgeving, de zogenaamde “Trans Act”, wat betreft gendererkenning stelt dat Finse mensen die officieel van gender willen veranderen minstens 18 jaar oud moeten zijn, zichzelf moeten laten onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek met bijpassende diagnose en zich laten steriliseren. Ik ben niet steriel en wil dat ook niet zijn. 

Ik weet nog dat ik als kind te horen kreeg dat ik me zou moeten laten steriliseren om wettelijk van gender te kunnen veranderen. Hartverscheurend was dat, te horen dat dat mijn eigen overheid vond dat ik niet het recht had om zelf later kinderen te krijgen. Ik voelde me abnormaal, onmenselijk, een echte freak.

Doordat ik openlijk opkom voor transgenderrechten, werd ik vaak het doelwit van laster, intimidatie, bedreigingen, openlijke vijandigheid en geweld. Op een bepaald moment werd het zo erg dat ik een jaar pauze moest nemen van mijn studies.”

Kom samen met Sakris op voor transrechten: vraag de Finse overheid mensenrechtenverdedigers als Sakris te erkennen en eis met hem dat de Trans Act aangepast wordt naar een simpele en snelle procedure die mensenrechten respecteert.

teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.