Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

Petitie

Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

12.658 / 15.000 handtekeningen

In mei 2018 werden Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef en een tiental andere vrouwenrechtenactivisten in de boeien geslagen omdat ze opkomen voor gelijkheid en mensenrechten in Saudi-Arabië. Het was het begin van een golf van arrestaties onder het bewind van kroonprins Bin Salman om vrouwelijke activisten het zwijgen op te leggen.

Loujain, Iman, Aziza en de andere activisten voeren al jaren campagne voor het recht van vrouwen om te rijden. De vrouwen haalden hun slag thuis in juni 2018, maar nog voordat ze zelf achter het stuur konden kruipen, vlogen ze achter de tralies. Deze arrestaties waren slechts het begin. In juli 2018 arresteerden de Saudische autoriteiten nog twee prominente activisten, Samar Badawi (de zus van de bekende blogger Raif Badawi) en Nassima al-Sada. Ook zij werden opgesloten zonder enige aanklacht of vorm van proces. 

Maar liefst dertien vrouwenrechtenverdedigers worden momenteel door de Saudische staat vervolgd op basis van absurde aanklachten zoals "vrouwenrechten promoten" en "oproepen om het mannelijke voogdijstelsel af te schaffen". Ze zouden met hun mensenrechtenwerk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, stabiliteit en sociale vrede in het land. Minstens tien van hen werden tijdens hun eerste maanden gevangenschap gefolterd en seksueel geïntimideerd. 

Vijf activisten – onder wie Loujain, Samar en Nassima – zitten nog steeds onterecht in de cel, weg van hun geliefden. De andere vrouwen zijn intussen voorwaardelijk vrij, maar riskeren nog een celstraf.

Op 18 maart 2020 zou Loujain opnieuw voor de rechter verschijnen, maar alle zaken werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

Alle Saudische activisten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden om hun vreedzame mensenrechtenwerk te kunnen verderzetten. Ook de aanklachten tegen de andere mensenrechtenactivisten die eerder vrijkwamen, moeten opgeheven worden.