Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

Bedankt voor 12.973 HANDTEKENINGEN!

 

Sinds mei 2018 zitten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef en een tiental andere vrouwenrechtenactivisten onterecht achter de tralies in Saudi-Arabië. De reden? Ze kwamen op voor mensenrechten en vrouwenrechten in hun land. Het was het begin van een golf van arrestaties onder het bewind van kroonprins Bin Salman om vrouwenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen.

Vele jaren voerden Loujain, Iman, Aziza en de andere activisten campagne om vrouwen te laten autorijden in Saudi-Arabië. Decennialang mochten enkel mannen er autorijden. De vrouwen haalden hun slag thuis in juni 2018. Maar voordat ze konden genieten van een eerste legale ritje achter het stuur, vlogen ze achter de tralies. Deze arrestaties waren slechts het begin. In juli 2018 arresteerden de Saudische autoriteiten nog twee prominente activisten, Samar Badawi (haar broer is de bekende blogger Raif Badawi) en Nassima al-Sada. Ze werden allen aanvankelijk opgesloten zonder enige aanklacht of vorm van proces. 

Maar liefst dertien vrouwenrechtenverdedigers worden momenteel door de Saudische staat beschuldigd op basis van absurde aanklachten zoals "vrouwenrechten promoten" en "oproepen om het mannelijke voogdijstelsel af te schaffen". Ze zouden met hun mensenrechtenwerk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, stabiliteit en sociale vrede in het land. Minstens tien van hen werden tijdens hun eerste maanden gevangenschap gefolterd en seksueel geïntimideerd. 

Vijf activisten – onder wie Loujain, Samar en Nassima – zitten nog altijd onterecht in de cel, weg van hun geliefden. De andere vrouwen zijn voorwaardelijk vrij, maar riskeren nog een celstraf.

Loujain al-Hathloul werd op 28 december 2020 door een speciale terreurrechtbank veroordeeld tot 5 jaar en 8 maanden gevangenisstraf. Ze gaat in beroep tegen deze uitspraak.

Amnesty International vraagt dat alle Saudische activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden om hun vreedzame mensenrechtenwerk te kunnen verderzetten. Ook de aanklachten tegen de andere mensenrechtenactivisten die onder voorwaarden vrij zijn, moeten opgeheven worden.