Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

Eis de vrijlating van alle Saudische activisten

DEZE PETITIE IS AFGELOPEN. Bedankt voor jullie 12.973 HANDTEKENINGEN!

 

In mei 2018 belandden Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef en een tiental andere vrouwenrechtenactivisten onterecht achter de tralies in Saudi-Arabië. De reden? Ze kwamen op voor mensenrechten en vrouwenrechten in hun land. Het was het begin van een golf van arrestaties onder het bewind van kroonprins Bin Salman om vrouwenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen.

Vele jaren voerden Loujain, Iman, Aziza en de andere activisten campagne om vrouwen te laten autorijden in Saudi-Arabië. Decennialang mochten enkel mannen er autorijden. De vrouwen haalden hun slag thuis in juni 2018. Maar voordat ze konden genieten van een eerste legale ritje achter het stuur, vlogen ze achter de tralies. Deze arrestaties waren slechts het begin. In juli 2018 arresteerden de Saudische autoriteiten nog twee prominente activisten, Samar Badawi (haar broer is de bekende blogger Raif Badawi) en Nassima al-Sada. Ze werden allen aanvankelijk opgesloten zonder enige aanklacht of vorm van proces. 

Maar liefst dertien vrouwenrechtenverdedigers werden door de Saudische staat beschuldigd op basis van absurde aanklachten zoals "vrouwenrechten promoten" en "oproepen om het mannelijke voogdijstelsel af te schaffen". Ze zouden met hun mensenrechtenwerk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, stabiliteit en sociale vrede in het land. Minstens tien van hen werden tijdens hun eerste maanden gevangenschap gefolterd en seksueel geïntimideerd. 

Update juni 2021: de meeste activisten konden intussen hun cel verlaten. Sommigen zaten hun volledige, jarenlange straf uit. Bij veel activisten is de vrijlating slechts voorwaardelijk. Er geldt bijvoorbeeld een reisverbod of ze mogen niet publiekelijk over hun zaak spreken. 

Amnesty International vraagt dat alle Saudische activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden om hun vreedzame mensenrechtenwerk te kunnen verderzetten. Ook de aanklachten tegen de andere mensenrechtenactivisten die onder voorwaarden vrij zijn, moeten opgeheven worden.