Steun Rita Karasartova uit Kirgizië

Petitie

Steun Rita Karasartova uit Kirgizië

37 / 5.000 handtekeningen

RISKEERT 15 JAAR CEL OMDAT ZE VREEDZAAM DEMONSTREERDE

In 2022 protesteerde Rita Karasartova tegen de overdracht van een zoetwaterreservoir in haar buurt. Daarvoor riskeert ze nu 15 jaar celstraf.

Rita Karasartova is een alleenstaande moeder en houdt van yoga en reizen. Ze geniet ook van het naaien van traditionele Kirgizische jassen met haar dochter.

Als mensenrechtenverdediger strijdt ze tegen armoede en onrechtvaardigheid in Kirgizië. Samen met anderen verzette ze zich vreedzaam tegen een overeenkomst met Oezbekistan die volgens haar de watertoevoer voor Kirgiziërs kan beperken of afsluiten.

Ze werd gearresteerd en zat maandenlang vast in een krappe cel. In die tijd mocht ze haar familie niet zien of spreken. Nu heeft Rita huisarrest.

Ze is aangeklaagd voor poging tot "gewelddadige omverwerping van de regering".

Roep de autoriteiten van Kirgizië op om Rita onvoorwaardelijk vrij te laten.

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.
Je telefoonnummer invullen is vrijblijvend. Vul je het in? Dan kan Amnesty je opbellen om je te informeren over onze acties of om je steun te vragen.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon