Amnesty zoekt jonge rebellen

Amnesty zoekt jonge rebellen

Er gebeurt zoveel in de wereld, zowel ver als dichtbij. Ook als jongere krijg je daarmee te maken. Lig je ook soms van wakker van iets? Maak jij je boos over iets? Raakt een bepaalde gebeurtenis jou? En wil je daar graag iets aan doen? Dan ben jij de persoon die wij zoeken. 

Samen zorgen we voor verandering

Het is moeilijk om in je eentje voor verandering te zorgen. Gelukkig hebben wij daar als Amnesty International bakken ervaring mee. Het bestrijden van onrecht is de specialiteit van ons mensenrechtenhuis. En wij willen je helpen om dingen te veranderen.  

Dat doen we in Antwerpen met: Rebel with a Cause. We kiezen samen een thema en werken een academiejaar lang aan een campagne. Welk thema? Welke campagne? Geen idee. Jij bepaalt samen met de andere deelnemers de weg. Amnesty ondersteunt jou en de rest om jullie rebellie waar te maken. 

 

 

“Dingen doen voor Amnesty voelt altijd een beetje als thuiskomen. Iedereen is altijd heel lief en luistert ook oprecht. Ik amuseer me hier altijd enorm, en tegelijk doe je nog iets positief voor de wereld!”
Anne

Anne, Antwerps Amnesty-activist & mede-coördinator Rebel with a Cause

Rebel with a cause

Hoe gaan we te werk? 

Om te weten waarvoor we gaan rebelleren, houden we de eerste dag een grote brainstorm. Iedereen mag hun/haar/zijn zorg/frustratie op tafel leggen en wij gaan echt luisteren naar jou. Maar écht. Als we iedereen hebben gehoord, maken we als groep een keuze over het thema waar we een jaar lang op zullen werken. Niet makkelijk - erg moeilijk zelfs - om knopen door te hakken (join our club). Maar geen nood, mocht de democratie besluiten dat we absoluut noodzakelijk op twee thema’s moeten werken, kunnen we daarover onderhandelen. 

Een kleine twee weken later duiken we in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en hoe het thema dat jullie kozen daaraan linkt. Mensenrechten zijn minder saai dan ze klinken. Heel veel grote en kleine dingen zijn namelijk een thema binnen de mensenrechten, zowel dicht bij ons als veraf. Denk aan:

 • etnisch profileren door de politie, 
 • niet mogen zijn wie je bent op school, 
 • het klimaat, 
 • de hoge prijzen van gas of in de supermarkt, 
 • dakloosheid in de stad of, 
 • als jongere niet gehoord worden door mensen met macht. 

We kunnen eigenlijk bijna zeggen dat we aan zo goed als alles een mensenrecht kunnen koppelen.  

Hierna volgen inspiratiesessies om jullie te prikkelen hoe we jullie stem zo luid mogelijk kunnen laten weerklinken in een actie. Actie kan je interpreteren in de breedste zin van het woord: van een protest organiseren tot een musical, van een fotoreportage schieten tot het opstellen van een sociale mediacampagne. Alles kan! Amnesty International geeft jullie, samen met ervaren activisten en professionals, blanco puzzelstukken en jullie leggen samen jullie eigen puzzel.  

We eindigen dit project met een knaller: jullie actie. Wat jullie ook kiezen om te doen, Amnesty International en de professionals gaan er tijdens de inspiratiesessies en nadien alles aan doen om jullie droom waar te maken. 

PROGRAMMA 

 • 15 oktober, 10:00-16:00 uur: Waar lig jij wakker van? Kennismaking + brainstorm 
 • 26 oktober, 19:30-21:30: Mensenrechten!? 
 • 9 november, 19:30-21:30: Tijd voor verandering! 
 • 23 november, 19:30-21:30: De impact van digitaal protest 
 • 7 december, 19:30-21:30: Protest in de “echte” wereld 
 • 21 december, 19:30-21:30: Samen staan we sterker (netwerk) 
 • 15 februari, 19:30-21:30: De kunst van spreken 
 • 1 maart, 19:30-21:30: Concreet maken 
 • 15 maart, 19:30-21:30: Terugkoppelen en werkgroepen 
 • 29 maart, 19:30-21:30: Naar keuze 
 • 19 april, 19:30-21:30: Puntjes op de i zetten 
 • Week 1 mei: Actie 

Locatie:

Conservatorium: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Te bereiken met tram 2 en 6 en bus 17 (halte De Singel) 
10 minuutjes stappen van station Antwerpen-Zuid

 

Gezocht

Om Rebel with a cause tot een groot succes te maken hebben we jou en jouw uniek talent nodig. We zoeken namelijk een allegaartje van profielen: social media-experts, creatievelingen, fotografen, lawaaimakers, doordenkers, leiders, schrijvers, luisteraars, event-planners, rekenwonders, noem maar op. 

Ben je niet van Antwerpen, maar wil je wel meedoen? Geen probleem: je bent heel erg welkom! 

Zit je nog met vragen: mail dan naar [email protected]  

 

 

Wist je dat…

een soortgelijk project ook al eens in het Verenigd Koninkrijk werd georganiseerd? Daar was het een daverend succes! Een getuigenis van een van de deelnemers:

Mika Baumeister
“Ik durfde me eerst geen activist te noemen omdat ik dacht dat ik het niet kon of niet goed genoeg was. Maar het waren allemaal mensen zoals ik en ze luisterden echt naar mij. Dat was nice.”