Schrijfmarathon: schrijf voor Popi en Bongeka uit Zuid-Afrika

Petitie

Schrijfmarathon: schrijf voor Popi en Bongeka uit Zuid-Afrika

480 / 5.000 handtekeningen

Vermoord omdat ze vrouw zijn

WIE? Popi Qwabe (24) en Bongeka Phungula (28), beiden actrices en zangeressen. Bongeka was ook moeder van een tiener.

WAAROM SCHRIJVEN WE?

Popi en Bongeka zijn vermoedelijke slachtoffers van seksueel geweld en werden beiden dood teruggevonden. Er werd geen grondig onderzoek gevoerd en de daders werden niet gevat. Popi, Bongeka en hun families hebben recht op de waarheid en gerechtigheid. 

WAT IS ER AAN DE HAND?

In mei 2017 gingen de vriendinnen Popi en Bongeka samen iets drinken. De laatste keer dat iemand hen zag, hielden ze een taxi aan. Bongeka’s neef en Popi’s zus gingen op zoek naar hen en ontdekten de gruwelijke waarheid: Popi en Bongeka werden vermoedelijk verkracht en nadien doodgeschoten.

Volgens hun families werd er geen grondig onderzoek gevoerd naar de moorden. Zo werden er bloedsporen gevonden in de taxi, maar de resultaten van het bloedonderzoek bleven uit. Beide families geven aan dat de politie niet naar vingerafdrukken heeft gezocht en dat de telefoons van de verdachten niet getraceerd werden. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen, die ze naar eigen zeggen in hun taxi gevonden hadden. Maar de politie liet de mannen vrij door gebrek aan bewijs en liet de aanklachten tegen hen varen.

In Zuid-Afrika is er erg veel geweld tegen vrouwen. President Ramaphosa beschreef zijn land als een van de meest onveilige plekken in de wereld voor vrouwen, ‘met een geweldsniveau dat vergelijkbaar is met landen die in oorlog zijn’.

ONZE OPROEP

We roepen de Zuid-Afrikaanse minister van Politie op om snel een grondig, eerlijk en onafhankelijk onderzoek te voeren naar de moord op Popi en Bongeka.

verstuur mijn brief

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon
hier niet op duwen