Polen: laat aanklachten tegen activisten vallen

Polen: laat aanklachten tegen activisten vallen

3.132 / 3.000

 bedankt voor de 2831 handtekeningen! 

Goed nieuws! Op 21 januari werden Ana, Joana en Ela ook in hoger beroep vrijgesproken.

 

Elżbieta Podleśna is een vastberaden activiste en mensenrechtenverdediger in Polen. Al jaren komt ze op tegen haat en discriminatie en vecht ze voor rechtvaardigheid en gelijkheid in Polen.

Op 6 mei 2019 viel de politie in alle vroegte binnen in het huis van Elżbieta. Ze kwam net terug van een Amnesty-bezoek aan België en Nederland. De politie beweerde dat ze posters vonden van Maria met de lgbti-regenboogvlag. Ze arresteerden Elżbieta, hielden haar verschillende uren vast en namen haar elektronische apparaten in beslag. Na onderzoek van bijna een jaar, in juli 2020, werd Elżbieta, samen met twee andere activisten Anna en Joanna, officieel in beschuldiging gesteld voor het “beledigen van religieuze overtuigingen”. Hun eerste hoorzitting vindt plaats op 4 november.

Het mag geen misdrijf zijn om deze posters te hebben, te maken of te verspreiden. Iedereen mag zich uitdrukken – dat recht hebben we allemaal dankzij het recht op vrijheid van meningsuiting. Maar nu kunnen Elżbieta, Anna en Joanna tot twee jaar cel krijgen als ze schuldig worden bevonden voor deze absurde aanklacht. De rechtszaak tegen hen is niet uniek. Het is een van de vele manieren waarop activisten en mensenrechtenverdedigers in het land lastig gevallen worden omwille van hun vreedzaam mensenrechtenwerk.

Elżbieta, ANNA en JOANNA geven niet toe aan deze intimidatie en zullen niet zwijgen. Wij ook niet.

Sluit je bij ons aan en dring er bij de Openbare Aanklager op aan dat hij de aanklacht tegen de drie vrouwen voor “belediging van religieuze overtuigingen” onmiddellijk laat vallen, zodat zij hun vreedzame acties mogen verderzetten zonder intimidatie en represailles van de autoriteiten.

 

hier niet op duwen