Paraguay: erken Yren, Mariana en andere trans personen

Actietermijn: 
02/11/2022 tot 15/12/2022

Paraguay: erken Yren, Mariana en andere trans personen

Yren en Mariana zijn twee trans vrouwen uit Paraguay. Trans personen worden in Paraguay gediscrimineerd. Ze kunnen hun naam niet wettelijk veranderen en hun genderidentiteit niet laten aanpassen op officiële documenten. Dat zorgt dan weer voor problemen bij hun studies en in het zoeken naar werk. Deze ongelijke behandeling motiveerde Yren en Mariana om activisten te worden. Zo kunnen ze verandering eisen.

Eis dat de autoriteiten van Paraguay de identiteit van trans personen wettelijk erkennen.

Achtergrondinfo

Yren en Mariana willen een vrij leven leiden en dingen doen die ze leuk vinden, zoals volleyballen, dansen en naar het theater gaan. Maar als trans vrouwen zijn Yren en Mariana vooral bezig met zich te verdedigen tegen discriminatie. Ze worden gepest en aangevallen. En als ze zich willen uitspreken over de problemen waarmee ze in hun dagelijks leven worden geconfronteerd, worden ze tegengehouden.

Protesteren valt voor trans personen in Paraguay niet mee. Paraguay is een erg conservatief land dat trans personen en de hele lgbti+-gemeenschap onterecht behandelt. Het probeert hen onzichtbaar te maken. Hierdoor worden protesten van trans personen vaak verboden. En als ze wel door kunnen gaan, riskeren deelnemers aangevallen te worden.

In Paraguay is er geen antidiscriminatiewet, waardoor het geweld tegen LGBTI+-personen toeneemt in het land. De overheid heeft bovendien geen actie ondernomen om lokale resoluties, die LGBTI+-personen het recht op vreedzame samenkomst en vereniging afnemen, tegen te gaan. 

Een van de meest symbolische en zorgwekkende aanvallen vond plaats in augustus 2019 in de stad Hernandarias. LGBTI+-mensen die lid waren van organisaties en collectieven zoals Diversxs organiseerden er een vreedzaam Pride protest. Groepen van mensen uit de conservatieve rangen pleegden die dag verbaal en fysiek geweld tegen de deelnemers van het protest terwijl de politie toekeek. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Palacio de justicia del Paraguay
Mariano Roque Alonso y Testanova,
9° Piso, Torre Norte.  
C.P. N°001001 
Asunción, Paraguay

E:  [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Paraguay
Ambassadeur Rigoberto Gauto Vielman
Louizalaan 475 verd. 12
1050 Elsene

E:  [email protected]