Panelsprekers Amnesty-Dag

Panelsprekers Amnesty-Dag

Maak alvast kennis met enkele sprekers van de Amnesty-Dag 2019.

 

 

KLIMAATVERANDERING EN MENSENRECHTEN

DIRK DRAULANS

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Hij studeerde biologie aan de KU Leuven en was actief aan de Universiteit van Oxford, waar hij zich specialiseerde in gedragswetenschappen. Hij werkt als redacteur bij Knack en is actief bij Canvas.

Het menselijke gedrag fascineert hem en vooral de weerstand tegen verandering en de vreselijk moeizame strijd voor een duurzaam omgaan met onze hulpbronnen. Als wij model staan voor de wereld, ziet het er volgens Dirk Draulans niet goed uit. ‘Kunnen we nog optimistisch zijn over een goede afloop?’, Dirk Draulans durft het zich hardop af te vragen.  

MARGARETHA WEWERINKE-SINGH

Margaretha zakt vanuit Nederland af om haar expertise te delen met het Amnesty-publiek. Als universitair docent aan het Grotius Centrum voor Internationale Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden onderzoekt zij de specifieke rol van het recht bij de uitdagingen rond duurzame ontwikkeling. Vanuit een sociaaljuridische invalshoek verdiept ze zich in de mogelijkheden van mensenrechten als instrument om klimaatverandering, en de daaruit volgende onrechtvaardigheid en slachtoffers, aan te pakken.

Haar recente boek ‘State Responsibility, Climate Change and Human Rights’, legt uit wanneer overheidsmaatregelen rond klimaatverandering, of juist het gebrek daaraan, bestempeld kunnen worden als mensenrechtenschending.

ARTHUR WYNS 

Arthur Wyns is klimaatwetenschapper bij de bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve. Hij studeerde biologie en politieke filosofie, onder meer in Brussel, Firenze en Brisbane. Arthur schrijft over klimaat, milieu, migratie en gezondheid  voor MO* magazine, The Ecologist, Deutsche Welle en USA Today. Alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook actief bij Climate Tracker, een organisatie die wereldwijd jonge klimaatjournalisten traint, mentort en inspireert. 

BIG DATA EN Mensenrechten

(Deze sessie in het Engels, vertaling is voorzien).

JOSHua FRANCO 

Josh Franco is Senior Research Advisor en Tech Deputy Director op het Internationaal Secretariaat van Amnesty in Londen. Hij is een in de VS opgeleide advocaat en heeft gewerkt aan kwesties als vrije meningsuiting, non-discriminatie, haatmisdrijven, huisvestingsrechten, oorlogsmisdaden en decriminalisering van sekswerk. Zijn werk raakt aan digitale surveillance en censuur, kunstmatige intelligentie en online geweld tegen vrouwen. Hij werkt onder meer aan de impact van big data op politiewerk, het rechtssysteem en andere overheidsfuncties. In 2018 was Josh zélf het doelwit van spionage-software op zijn smartphone. 

DANIEL LEUFER

Daniel Leufer werkt als beleidsmedewerker voor artificiele intelligentie bij Access Now in Brussel, een wereldwijde ngo die zich inzet voor de digitale rechten van gebruikers. Hij onderzoekt de rol van artificiële intelligentie op de vrijheid van meningsuiting en onze privacy. Hij is gepromoveerd in de wijsbegeerte aan de KU Leuven, waar hij als onderzoeker heeft gewerkt aan een project van de European Research Council over filosofie en oorlog. De KU Leuven-onderzoeker volgt de initiatieven, die door de EU worden ontplooid, op de voet.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243

hier niet op duwen