Schrijfmarathon: schrijf voor Paing Phyo Min uit Myanmar

Petitie

Schrijfmarathon: schrijf voor Paing Phyo Min uit Myanmar

64 / 5.000 handtekeningen

Opgesloten voor kritiek op het leger

WIE? Paing Phyo Min (22), student geologie en slam poet

WAAROM SCHRIJVEN WE?

Paing Phyo Min werd samen met andere slam poets opgepakt en gevangengezet na hun humoristisch optreden waarin ze  met het leger spotten. Door Paing Phyo Min op te sluiten, schenden de autoriteiten zijn recht op vrije meningsuiting.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Paing Phyo Min (aka De Yay) houdt van zingen, gitaar spelen en Taylor Swift. De 22-jarige studentenleider is lid van de Peacock Generation, een poëziegroep die zich focust op Thangyat – een traditionele versie van slam poetry die verzen mixt met humor en muziek. 

In april en mei van 2019 werden Paing Phyo Min en andere leden van de Peacock Generation gearresteerd na hun optreden, waarin ze verkleed gingen als soldaten. Ze spotten met het Myanmarese leger: dat het geen kritiek verdraagt, krampachtig aan de macht wil blijven en het land failliet laat gaan, terwijl hun generaals almaar rijker worden.
Hiervoor werd Paing Phyo Min veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. De aanklachten luidden: ‘het aanzetten van militairen om te deserteren’ en ‘online laster’, omdat ze hun optreden via foto’s en video’s online deelden. Vooral een beeld van een hond in militair uniform veroorzaakte grote woede bij de autoriteiten.

ONZE OPROEP

Roep de autoriteiten van Myanmar op om Paing Phyo Min en zijn medeartiesten van de Peacock Generation meteen vrij te laten.

verstuur mijn brief

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon
hier niet op duwen