België: zorg voor opvang in plaats van onrecht
Op de moeilijkste momenten in ons leven hopen we dat iemand klaarstaat om ons op te vangen. Maar mensen die naar België komen voor een veilige plek, omdat ze in hun thuisland vrezen voor hun leven of hun familie, worden soms gewoon de straat op gestuurd. Zonder onderdak, bed of eten. Eis meer menselijkheid!

Ben je een man? Dan heb je pech
Mensen zoeken bescherming, maar moeten overleven in tentjes op straat, in stations of in kraakpanden.
Hassan* moest drie maanden buiten slapen. Hij maakte een bed onder een trap, met een houten pallet. “Een 5-sterrenbed, geloof me. Want ik was beschermd tegen de regen.” Hassan is gevlucht voor de oorlog in Syrië. Hij verloor zijn partner en vier kinderen toen er een bom viel op hun huis.
Het zijn vooral mannen die geen opvang krijgen, omdat de Belgische regering het aantal plaatsen te klein houdt. Maar ook kinderen kregen al eens geen onderdak, eten of sanitair.
Opvang doet herleven
Als mensen terechtkomen in een veilige en menswaardige omgeving, kunnen ze nochtans herleven: een job zoeken of naar school gaan, de taal leren, hun plek vinden in de samenleving.
In de plaats daarvan krijgen meer dan 2.000 mensen in ons land geen waardige opvang en worden ze op straat gestuurd.
De machthebbers in België nemen daarmee hun basisrechten weg, hun waardigheid en hun toekomstperspectief.
Eis waardige opvang
“Ik wil niet dat anderen dit ooit moeten doormaken”, zegt Hassan.
Help jij daar mee voor zorgen? Eis van de Belgische beleidsmakers dat ze opvang organiseren voor mensen die een veilige plek nodig hebben. Bedankt.
*Hassan is een pseudoniem.