DE ONAFHANKELIJKE RECHTER: DE ENIGE HOOP VOOR POOLSE ACTIVISTEN

DE ONAFHANKELIJKE RECHTER: DE ENIGE HOOP VOOR POOLSE ACTIVISTEN

Wie mensenrechten verdedigt in Polen, zoals Elżbieta Podleśna, wordt vervolgd en geïntimideerd door de autoriteiten. Onafhankelijke rechters zijn hun enige hoop op gerechtigheid. Maar in het Polen van vandaag is de onafhankelijkheid van het gerecht geen evidentie.

Elżbieta Podleśna was begin mei op bezoek in België. Met Amnesty Vlaanderen hadden we deze Poolse mensenrechtenactiviste uitgenodigd om te komen vertellen over het huidige klimaat in Polen. Want mensenrechten in Polen staan momenteel onder druk. 

Elżbieta vertelde aan Amnesty-supporters dat er dertien rechtszaken tegen haar liepen. Na haar bezoek aan België kwam daar nog één bij. Toen ze pas terug was in Polen, viel de politie haar huis binnen. Elżbieta werd gearresteerd. Ze kwam diezelfde dag nog vrij, maar ze werd onder verdenking gesteld van 'belediging van religieuze overtuigingen'. De politie beweert dat ze tijdens hun huiszoeking verschillende afbeeldingen vonden van de maagd Maria met een regenboogkroon, het symbool geclaimd door de LGBTIQ-gemeenschap. Elżbieta riskeert hiervoor een absurde celstraf van twee jaar.

De Poolse activiste was ook één van de veertien 'vrouwen op de brug', die zich tijdens de onafhankelijkheidsmars in november 2017 met een groot spandoek uitspraken tegen haat en fascisme. Tijdens die mars vielen boze betogers de vrouwen aan, maar de vrouwen zelf werden later aangeklaagd voor het ‘verstoren van een periodiek terugkerende demonstratie’. 

Amnesty gelooft dat er zo veel rechtszaken tegen Elżbieta werden geopend door de autoriteiten louter omwille van haar vreedzaam activisme. We vragen dat de aanklachten die tegen Elżbieta lopen, worden vernietigd. 

Amnesty gelooft dat er zo veel rechtszaken tegen Elżbieta werden geopend door de autoriteiten louter omwille van haar vreedzaam activisme. We vragen dat de aanklachten die tegen Elżbieta lopen, worden vernietigd. 

Onafhankelijke rechtbanken zijn enige hoop

Verschillende mensenrechtenactivisten in Polen, onder wie Elżbieta, vertelden Amnesty International dat onafhankelijke rechtbanken hun enige hoop zijn op gerechtigheid. Enkel een onafhankelijke rechter kan zich objectief uitspreken over hun zaak. Elżbieta vertelde dat het niet de rechtszaak zelf is die ze vreest, maar eerder de kans op een onrechtvaardige uitspraak.  


"Als ik de wet overtreed, dan wil ik dat een rechter dat zegt. Maar dan wil ik ook dat er gemotiveerd wordt waarom ik de wet overtreden heb tijdens een actie of burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Elżbieta Podleśna 

Maar daar wringt net het schoentje … 

Waarom is Elżbieta bezorgd over het Poolse rechtssysteem?

Een nieuw rapport van Amnesty International toont aan dat rechters zwaar onder druk worden gezet, als ze de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht proberen te beschermen tegen overheidsinmenging. 

Een rechter getuigt dat hij al jarenlang het slachtoffer is van intimidatie en pesterijen, nadat hij zich kritisch uitliet over de ‘hervormingen’ van de regering. Verschillende autoriteiten legden hem onterechte tuchtmaatregelen op, en zelfs zijn familieleden worden geviseerd. Hij kreeg af te rekenen met haatmails, beledigende en dreigende tekstboodschappen en een lastercampagne op de nationale televisie. Ook via Twitter worden rechters onder druk gezet. 

Intimidatie na verdediging van demonstranten

Amnesty International sprak ook met rechters die onder vuur kwamen te liggen, nadat ze vonnissen hadden uitgesproken die de rechten van vreedzame betogers bevestigen of beschermen. Ook als ze juridisch advies inwinnen bij het Europese Hof van Justitie – dat is de hoogste rechtbank van de Europese Unie – worden ze onderworpen aan onderzoeksmaatregelen. 

Maar niet alle rechters laten zich zomaar doen. Ze vechten terug. Zo is er toch nog een sprankeltje hoop voor Elżbieta, voor andere activisten en voor de mensenrechten in Polen. 

 

 

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel