Olivier Vandecasteele is vrij!

Olivier Vandecasteele is vrij!

Goed nieuws

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is op vrijdag 26 mei vrijgelaten nadat hij 456 dagen onterecht werd vastgehouden in Iran. We zijn blij en opgelucht dat hij weer herenigd zal zijn met zijn familie en vrienden in België.

Olivier werd op 24 februari 2022 gearresteerd in Iran en werd er willekeurig vastgehouden door de Iraanse autoriteiten. Hij werd slachtoffer van foltering en werd onder meer langdurig opgesloten in een isoleercel. Zijn precieze detentieplaats bleef lange tijd geheim.  
 

Bedankt 

Zij aan zij met de familie en vrienden van Olivier heeft Amnesty International actiegevoerd voor zijn vrijlating. Bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen door de petitie te tekenen, posters op te hangen, brieven te schrijven, giften te doen, te betogen…  

Olivier had nooit vast mogen zitten. Door samen actie te voeren is hij weer bij zijn familie en vrienden in België, waar hij hoort te zijn.

ernstig BEZORGD

Tezelfdertijd is Amnesty International erg bezorgd over de transfer en vrijlating van Assadollah Assadi. Deze Iraanse inlichtingenagent werd in België veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het plannen van een aanslag die gericht was tegen Iraanse politieke critici in Parijs. 

Iraanse agenten plegen vaak misdaden tegen critici, journalisten en mensenrechtenverdedigers, zowel in Iran als in het buitenland, en dit blijft bijna altijd ongestraft. De vrijlating van Assadi dreigt tot dat klimaat van straffeloosheid bij te dragen. 

De ruil die België en Iran overeenkwamen zal de Iraanse autoriteiten verder stimuleren om buitenlandse onderdanen en mensen met een dubbele nationaliteit willekeurig vast te zetten en als gijzelaar te gebruiken.


STRAFFELOOSHEID

Amnesty roept België en andere staten op om dringende en effectieve maatregelen te nemen die een einde maken aan de straffeloosheid voor Iraanse misdrijven. Te beginnen met een onderzoek naar de misdaden tegen Olivier Vandecasteele zoals foltering, gijzelneming en gedwongen verdwijning. 

De cyclus van straffeloosheid voor internationale misdrijven door Iran moet worden gebroken.

Amnesty International herhaalt haar oproep aan de Iraanse autoriteiten om alle willekeurig vastgehouden mensen onmiddellijk vrij te laten.

Ahmadreza Djalali zit al 7 jaar onterecht vast
Strijd mee voor zijn vrijheid
hier niet op duwen