Actie: kom op voor de rechten van deze Oeigoeren

Actie: kom op voor de rechten van deze Oeigoeren

In 2016, sinds Chen Quanguo aan de macht kwam als partijsecretaris van Xinjiang, verschenen talloze berichten in de media over hoe Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid in China, plots hun paspoort moesten afstaan. Dat gebeurde nadat een waaier aan nieuwe draconische veiligheidsmaatregelen was ingevoerd. Onder het mom van de strijd tegen terreur stripten de Chinese autoriteiten een groot deel van de inwoners van hun rechten en lieten ze hen verdwijnen in zogenaamde heropvoedingskampen. Geschat wordt dat tot nog toe al een miljoen Oeigoeren, Kazachen en andere overwegend islamitische bevolkingsgroepen worden vastgehouden in ‘transformatie-door-onderwijs’-centra.

Lees ons nieuw rapport

KOM IN ACTIE

Nu steeds meer getuigenissen van voormalige gedetineerden over mishandeling, voedselgebrek en eenzame opsluiting naar buiten komen, contacteren mensen ons steeds vaker met de vraag wat ze kunnen doen om dit onrecht aan te kaarten. Hieronder vind je de verhalen van zes Oeigoerse personen voor wie je actie kan ondernemen. Je kan voor vijf van hen een brief naar de Chinese autoriteiten schrijven en de petitie voor Yiliyasijiang tekenen, een zaak waar Amnesty zich al langere tijd voor inzet. 

VERDWENEN VANWEGE ZIJN AFKOMST

YILIYASIJIANG REHEMAN: STUDENT

WAT? Yiliyasijiang en zijn vrouw Mairinisha verwachtten hun tweede kindje toen Yiliyasijiang spoorloos verdween. Het jonge stel bouwde samen aan een nieuwe toekomst terwijl ze in Egypte studeerden. Maar in juli 2017 werd hun leven verwoest, toen China de Egyptische regering opdroeg om bijna tweehonderd Oeigoeren uit te leveren. Yiliyasijiang was één van hen. Sindsdien zoekt Mairinisha naar haar man.

IN HET GEHEIM VEROORDEELD TOT 15 JAAR CELSTRAF

Ekpar Asat: Oeigoerse ondernemer en filantroop

WAT? Ekpar Asat legt zich toe op hulpverlening aan ouderen en kinderen met een handicap. Hij richtte een populaire social media-app op met nieuws, geschiedenis, literatuur, columns, entertainment, muziek en juridische updates. In april 2016 werd Ekpar Asat als vermist opgegeven. Zijn ouders zijn lid van de Chinese Communistische Partij en tot voor hij verdween, nam hij deel aan evenementen die door de Chinese autoriteiten werden georganiseerd.

EERST OPGESLOTEN, DAN ONDER STRENGE SURVEILLANCE

Guligeina Tashimaimaiti, doctoraatstudente

WAT? Nadat ze meer dan twee jaar in een ‘heropvoedingskamp’ heeft doorgebracht, wordt Guligeina Tashimaimaiti momenteel nauwlettend in de gaten gehouden. Haar familie hoorde niets meer van haar sinds mei 2020, toen ze liet weten dat ze als docent engels werkte ‘in een gemeenschap’.

OPGESLOTEN ZONDER TOEGANG TOT ADVOCAAT OF FAMILIE

MAHIRA YAKUB: Oeigoerse werknemer bij verzekeringsmaatschappij

WAT? Mahira Yakub verdween een eerste keer in april 2019 en werd in januari 2020 in beschuldiging gesteld voor “het voorzien van materiële steun aan terroristische activiteiten” omdat ze geld had overgemaakt naar haar ouders in Australië. Op 4 september 2020 kwam ze tijdelijk vrij en werd ze opgenomen in het ziekenhuis voor onbekende redenen. Amnesty maakt zich ernstig zorgen over haar gezondheid, gezien ze leverschade opliep tijdens haar detentie.

veroordeeld tot levenslange celstraf

ILHAM TOHTI: EEN OEIGOERSE ECONOOM, SCHRIJVER EN PROFESSOR

WAT? Professor Ilham Tohti was al geruime tijd kritisch voor het beleid dat de Oeigoeren onderdrukt en schreef uitvoerig over constructieve oplossingen voor de ongelijke behandeling van etnische groepen. Via zijn website riep hij met name op tot dialoog en verzoening. Ilham Tohti zit sinds december 2014 een levenslange gevangenisstraf uit in Gevangenis nr.1 in Urumqi. Om de drie maanden mag hij slechts één uur bezoek ontvangen van naaste familieleden. Dit wordt nog bemoeilijkt door het feit dat hij vastzit in Urumqi terwijl zijn familie in Beijing woont.

CHINA: IN HET GEHEIM VEROORDEELD TOT 20 JAAR CELSTRAF

Gulshan Abbas: GEPENSIONEERDE OEIGOERSE ARTS

WAT? Ze werd veroordeeld voor “deelname aan georganiseerd terrorisme”, “ondersteuning van terroristische activiteiten” en “ernstige verstoring van de openbare orde”. Haar familie kreeg het nieuws over haar veroordeling pas 21 maanden later te horen van een betrouwbare bron. Zij geloven dat deze zware veroordeling van Gulshan Abbas te maken heeft met het activisme van haar familieleden in de VS voor de rechten van Oeigoeren. Gulshan Abbas heeft verschillende chronische aandoeningen die constante medische opvolging en een behandeling vereisen. Gezien het feit dat Gulshan ruim twee jaar lang geen contact meer heeft gehad met haar familie, wordt er gevreesd voor haar lichamelijke én geestelijke gezondheid.

hier niet op duwen