Zweepslagen voor Raif Badawi zijn wreed en onmenselijk

Zweepslagen voor Raif Badawi zijn wreed en onmenselijk

Persbericht

De Saoedische activist Raif Badawi heeft vanmorgen omstreeks 11 uur Belgische tijd 50 zweepslagen gekregen in het openbaar, voor de al-Jafali moskee in Jeddah. Dit werd bevestigd door een getuige.

Volgens de getuige werd Raif Badawi na het vrijdaggebed in de moskee uit een busje gehaald. Hij was geboeid en werd naar het plein voor de moskee gebracht. Omringd door een menigte en een aantal agenten, kreeg hij 50 zweepslagen op zijn rug. De hele beproeving duurde ongeveer 15 minuten. Daarna werd hij weer in de bus gezet en weggevoerd.

Wreed en boosaardig

"De geseling van Raif Badawi is een boosaardige, wrede daad die volgens het internationaal recht verboden is", zegt Said Boumedouha van Amnesty International.

"De Saoedische autoriteiten hebben internationale oproep om de geseling te stoppen, naast zich neergelegd. Hun weerzinwekkende minachting voor de meest elementaire beginselen van de mensenrechten is overduidelijk," aldus Boumedouha.

"Raif Badawi is een gewetensgevangene. Zijn enige 'misdaad' was dat hij zijn recht op vrije meningsuiting uitoefende en een online discussieforum opstartte. Hij moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten."

1000 zweepslagen en 10 jaar cel

Blogger Raif Badawi werd in mei 2014 veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van één miljoen Saoedische riaal (226.000 euro) omdat hij de islam zou hebben beledigd. Badawi is de oprichter van een online discussieforum, waarop mensen zich kritisch uitlaten over allerlei onderwerpen.

De volledige straf van 1000 zweepslagen zal over een periode van 20 weken worden uitgevoerd.

"Het is ontstellend dat er Raif nog 19 weken van de geseling te wachten staan. De autoriteiten van Saoedi-Arabië moeten hier onmiddellijk mee stoppen", zegt Said Boumedouha.

Kom in actie

hier niet op duwen