Afbeelding
Zuid-Soedan: dominees vrijgelaten
Goed nieuws

Zuid-Soedan: dominees vrijgelaten

24 september 2015

Twee Zuid-Soedanese dominees, Yat Michael en Peter Yen, zijn op 5 augustus vrijgelaten. Zij waren veroordeeld tot een straf die overeenkwam met de tijd dat ze reeds opgesloten waren in Khartoem.

Zij werden beiden schuldig bevonden aan acht inbreuken tot 5 augustus. Volgens hun advocaat Osman Mubark was de rechtbank overtuigd dat de tijd die ze in detentie hadden doorgebracht voldoende was als straf. De twee, die in hechtenis waren sinds 21 december 2014 en januari 2015 in Khartoem, werden vrijgelaten na de rechtszitting.

Zij werden door de Openbare Aanklager op 1 maart beschuldigd van acht overtredingen van de Strafwet van 1991: gezamenlijke handelingen om een criminele samenzwering uit te voeren, het ondermijnen van het constitutionele systeem, het voeren van oorlog tegen de staat, spionage, openbaarmaking en het verkrijgen van informatie en officiële documenten, bevordering van haat onder of tegen sekten), verstoring van de openbare vrede en het beledigen van religieuze geloofsovertuigingen).

Amnesty heeft drie spoedacties sinds februari 2015 gelanceerd waarin bij de Soedanese autoriteiten werd aangedrongen om de twee dominees onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Bedankt aan iedereen die mee actievoerde!

Lees ook

Meer nieuws