Zuid-Afrika: Politie heropent onderzoek naar moordenaars Popi en Bongeka

Zuid-Afrika: Politie heropent onderzoek naar moordenaars Popi en Bongeka

Goed nieuws

Tijdens de Schrijfmarathon in december 2020 kwamen wereldwijd 316.796 mensen in actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika. Zij werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Honderdduizenden mensen voerden actie voor heropening van het onderzoek naar de daders. Nu is er goed nieuws: het onderzoek wordt hervat!

Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, overhandigde een Amnesty-delegatie met Popi’s zus en moeder onze handtekeningen aan leden van de nationale politie. Zij spraken twee uur met elkaar. Het resultaat: de politie beloofde officieel de zaak opnieuw te onderzoeken. Dat was precies waarvoor wij actievoerden.

Eerder onderzoek een aanfluiting

Op een vrijdagavond in mei 2017 gingen de vriendinnen Popi Qwabe en Bongeka Phungula samen wat drinken. De twee kenden elkaar van de toneelschool. Nadat ze een taxi aanhielden is er niets meer van hen vernomen. Bongeka’s neef en Popi’s zus gingen naar de twee vrouwen op zoek en ontdekten toen de gruwelijke waarheid: Popi en Bongeka waren doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht.

Volgens hun families heeft de politie de moorden niet goed onderzocht. De resultaten van de analyse van bloedsporen die op een taxi waren gevonden, zijn nooit bekendgemaakt. Ook zou de politie niet naar vingerafdrukken hebben gezocht en werden hun telefoons niet getraceerd. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen, die ze zeiden in hun taxi te hebben gevonden. Maar de politie liet de mannen vrij ‘wegens gebrek aan bewijs’. Daarna is er nooit meer een goed onderzoek ingesteld naar de moord op Popi en Bongeka  – tot nu.

Vervolgafspraak

De politie beloofde op 8 maart de gang van zaken in het onderzoek dat tot nu toe gedaan is te onderzoeken. Op 13 april heeft Amnesty weer een afspraak waarbij de politie zal vertellen over haar bevindingen en het vervolg.

Heel veel dank aan iedereen die in actie kwam voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula!