ZSOLT PORCSIN: de strijd voor persvrijheid in Hongarije

ZSOLT PORCSIN: de strijd voor persvrijheid in Hongarije

BlogDe Hongaarse premier Orbán Viktor riep in 2011 een zogenaamde centrale media-autoriteit in het leven die wordt bestuurd door partijgenoten. Deze media-autoriteit controleert de Hongaarse media en kan hoge boetes opleggen als de media niet ‘objectief’ berichten. 

In Hongarije zijn er nog maar een paar vrije stemmen over. Ondanks de dreiging van hoge boetes die hen over het hoofd hangen, durven ze ingaan tegen de staatspropaganda. Een van die stemmen is Zsolt Porscin, de voormalige hoofdredacteur van het provinciaal dagblad Hajdu-Bihari Napló. 

Het dagblad werd in 2018 overgenomen door oligarch Lőrinc Mészáros, een goede vriend van premier Orbán. Vanaf toen maakte de krant deel uit van de persgroep Mediaworks en de Central European Press and Media Foundation (KESMA), goed voor bijna 500 nieuwskanalen in Hongarije. Porcsin werd na de overname ontslagen. Een jaar later startte hij een onafhankelijk online nieuwsportaal (https://www.debreciner.hu/) in Debrecen, de op één na grootste Hongaarse stad.

Zsolt gelooft in onafhankelijke journalistiek dus creëerde hij een model met betaalmuur om zo burgers betrouwbare informatie te kunnen bieden, die verder gaat dan staatspropaganda.

 

 

 

 

 

 

 

Zes Hongaren vertellen waarom werken aan gelijkheid, het recht op vrije meningsuiting, een onafhankelijke rechtspraak, vrije media, autonomie in het onderwijs en menselijke waardigheid nodig is in hun land.
hier niet op duwen