Zoon Wang Yu vrijgelaten

Zoon Wang Yu vrijgelaten

Goed nieuws

De zoon van de prominente Chinese mensenrechtenverdedigers Wang Yu en haar man Bao Longjun heeft zijn land mogen verlaten en is in Australië aangekomen. Hij was sinds de zomer van 2015 samen met zijn ouders onder huisarrest geplaatst.

Bao Zhuoxuan, ook bekend onder de naam Bao Mengmeng, was net 16 jaar toen zijn paspoort werd ingenomen. Dat gebeurde meteen nadat zijn ouders op 9 juli 2015 waren gearresteerd. Omdat hij zijn schoolopleiding wilde afmaken, probeerde Mengmeng samen met enkele andere activisten, vermomd als toeristen, de grens met buurland Myanmar over te steken. De Myanmarese politie droeg de jongeren echter weer over aan de Chinese autoriteiten.

Nu heeft Mengmeng het land mogen verlaten. ‘Onze jongen werd als een schuldige behandeld, alleen omdat hij bij ons hoort. Hij heeft daardoor veel geleden. Het is alsof een enorm gewicht eindelijk van onze schouders is gevallen’, aldus Mengmeng’s vader.

Vrij in ruil voor een ‘bekentenis’

Mengmeng’s vrijlating is onderdeel van een overeenkomst met de autoriteiten waarbij Wang en haar man een ‘bekentenis’ aflegden voor de aanklacht van staatsondermijning. Daarna werden ze op ‘borgtocht’ vrijgelaten en werd het gezin onder toezicht geplaatst. Mengmeng’s vader: ‘Ik ben blij dat de autoriteiten zich aan de afspraak hebben gehouden. Ik hoop dat hij zijn studie in Australië kan afmaken. We zullen zien of hij ook daar in de gaten gehouden zal worden’.

Wang Yu en Bao Longjun

In de zomer van 2015 werden ten minste 248 advocaten en activisten ondervraagd of opgepakt door de veiligheidspolitie. Mensenrechtenadvocaat Wang Yu,  die onder anderen Cao Shunli en Ilham Tohti verdedigde, was het eerste slachtoffer van een van de grootste heksenjachten op mensenrechtenactivisten ooit. Zij ‘verdween’ nadat ze haar vrienden sms’te dat haar internetverbinding en de elektriciteit waren afgesloten en mensen haar huis probeerden binnen te dringen. In januari 2016 werd Wang aangeklaagd wegens ‘staatsondermijning’, een beschuldiging die in China vaak wordt geuit tegen critici. ‘Niemand is veilig in een dictatuur’, liet ze eens weten. ‘De enige manier om veilig te zijn, is stoppen met wat ik nu doe.’ Dat weigerde ze.

Wang Yu en Bao Longjun  werkten voor het advocatenkantoor Fengrui, waarvan meerdere advocaten werden vervolgd. Het kantoor werd in de Chinese media afgeschilderd als een plek waarvan een ‘criminele bende’ gebruikmaakte om ‘gevoelige zaken’ aan te kaarten. Mensenrechtenadvocaten werden beschreven als een groep die ‘grote schade’ had toegebracht door de ‘sociale orde’ te verstoren.

hier niet op duwen