Afbeelding
Goed nieuws

Zimbabwe: zes studenten definitief vrij

21 mei 2024

In Zimbabwe zijn zes studenten definitief vrijgesproken. De studenten werden in mei en juni 2023 gearresteerd na een vreedzaam protest aan hun universiteit.

Op 15 mei 2023 vond bij de Universiteit van Zimbabwe in de hoofdstad Harare een protest plaats. In het protest riepen de studenten op tot het beëindigen van de vervolging van oppositieleiders en de vrijlating van parlementslid Job Sikhala van de Burgercoalitie voor Verandering.

Geen bewijs

Benjamin Watadza, Emmanuel Sitima, Comfort Mpofu, Lionel Madamombe, Darlington Chigwena en Gamuchirai Chaburumunda werden gearresteerd en beschuldigd van ‘opzettelijke beschadiging van eigendom.’ Dit gebeurde omdat dezelfde oproepen die zij tijdens hun vreedzame protest deden, de volgende dag illegaal op overheidsgebouwen waren gespoten. Er was echter geen bewijs dat de studenten hier iets mee te maken hadden.

Op borgtocht vrij

De zes studenten werden na hun arrestatie willekeurig vastgehouden in de centrale gevangenis van Harare. Gamuchirai Chaburumunda werd op 4 juli 2023 op borgtocht vrijgelaten; Emmanuel Sitima, Comfort Mpofu, Benjamin Watadza en Lionel Madamombe op 17 juli 2023; en Darlington Chigwena op 24 juli 2023, na 62 dagen in voorlopige hechtenis. Op 5 april van dit jaar werd bekend dat de aanklachten tegen hen definitief zijn ingetrokken.

Examens gemist

De autoriteiten voerden aan dat de studenten ‘in staat zijn om meer problemen te veroorzaken voor de staat’. Door hun opsluiting misten de studenten hun examens. De Universiteit van Zimbabwe weigerde namelijk om met de gevangenis samen te werken.

Amnesty International voerde actie

Amnesty International voerde wereldwijd actie voor de zes studenten.

Lees ook

Meer nieuws