Zimbabwe: Jenni Williams en Magodonga Mahlangu vrij

Zimbabwe: Jenni Williams en Magodonga Mahlangu vrij

Uit de beweging

Jenni Williams en Magodonga Mahlangu, leiders van 'Women of Zimbabwe Arise' (WOZA), zijn opnieuw vrij. Ze zaten 21 dagen vast na deelname aan een vreedzame protestactie in de hoofdstad Bulawayo.

Op 16 oktober trokken tientallen Zimbabwanen de straat op om onmiddellijke toegang tot de voedselvoorraden te eisen wegens de beroerde economische toestand. De politie gebruikte buitensporig geweld om het vreedzaam protest van de ongeveer 200 WOZA activisten uiteen te drijven. Magodonga Mahlangu werd bij haar arrestatie door de politie geslagen en heeft constant pijn.

Jenni Williams en Magodonga Mahlangu werden 's nachts opgesloten in een politiekantoor en daarna overgebracht naar de gevangenis. Zij werden beschuldigd van het 'verstoren van de vrede, veiligheid of openbare orde'. Op 21 oktober vond hun hoorzitting plaats, maar zelf waren ze hierbij niet aanwezig. Het openbaar ministerie beweerde dat er geen wagen beschikbaar was om hen naar de hoorzitting te brengen. Hun aanvraag tot vrijlating op borg werd afgewezen. Daarop gingen ze in beroep bij het hooggerechtshof. 21 dagen na hun arrestatie werden ze vrijgelaten.

De arrestatie van Jenni Williams en Magodonga Mahlangu is één van de vele pogingen van de Zimbabwaanse regering om mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. De activisten willen met hun campagnes het lijden van de Zimbabwaanse burgers aan het licht te brengen. Amnesty International gelooft dat de vrouwen werden gearresteerd enkel en alleen wegens het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering.

Ondanks alle moeilijkheden blijven Jenni Williams en Magodonga Mahlangu enorm actief. WOZA heeft vele duizenden leden en sympathisanten door het hele land. Ook Amnesty International steunt de activisten van WOZA in hun strijd.