Zimbabwe: dominee vrijgelaten

Zimbabwe: dominee vrijgelaten

Goed nieuws

De aanklacht tegen dominee Evan Mawarire is op 29 november 2017 ingetrokken. De Zimbabwaanse mensenrechtenverdediger werd beschuldigd van het ‘omverwerpen van de wettelijk gekozen regering’. Als hij schuldig bevonden zou worden, had Mawarire 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Hij bedankte alle activisten: "Jullie inzet voor mensen zoals ik, al die internationale campagnes… jullie hebben het misschien niet in de gaten, maar het beschermt mensen zoals ik. Dankjewel."

Evan Mawarire werd samen met zijn gezin op 1 februari 2017 op het vliegveld van Harare opgepakt. Hij probeerde het land te ontvluchten omdat hij voor zijn veiligheid vreesde. Naast de aanklacht van ‘omverwerping van de regering’ werd hij ook beschuldigd van het ‘beledigen van de vlag van Zimbabwe’. Deze aanklacht werd later weer ingetrokken.

De beschuldigingen hangen samen met een oproep van de #ThisFlag-beweging in 2016 om mee te doen aan een landelijke staking tegen corruptie en de steeds slechter wordende economische en sociale omstandigheden. Mawarire is de leider van de beweging. Later werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Al vaker opgepakt

In juni werd hij opnieuw opgepakt. Deze keer omdat hij had gebeden met studenten die hadden geprotesteerd tegen de verhoging van de studiekosten. Hij werd deze keer aangeklaagd vanwege het ‘aanzetten tot openbaar geweld’ en ‘ontregelend gedrag’.

Hij kwam op borg vrij, maar op 24 september werd hij weer vastgenomen. Nu om het posten van filmpjes op sociale media waarin kritiek werd geuit op de slechte economische omstandigheden in Zimbabwe. Omdat het de autoriteiten niet lukte hem binnen 48 voor de rechtbank te laten verschijnen, werd Mawarire vrijgelaten.

Op 29 november werd de laatste aanklacht tegen Evan Mawarire ingetrokken.