Zimbabwe: activisten weer vrij
15 van de 18 Zimbabwaanse mensenrechten- en politieke activisten die dinsdag (5 mei 2009) opnieuw aangehouden waren, zijn woensdag op borgtocht vrijgelaten. Drie blijven nog in hechtenis.
Onder de vrijgelatenen ook Jestina Mukoko, directeur van het Zimbabwaanse Vredesproject, een belangrijke mensenrechtenorganisatie in Zimbabwe. Kisimusi Chris Dhlamini, Shadreck Andrison Manyere en Gandhi Mudzingwa werden echter niet op borg vrijgelaten. Hun zaken blijken iets ingewikkelder dan de andere omdat ze in het bezit zouden geweest zijn van explosieven.
Amnesty International herhaalt haar oproep voor een onmiddellijk en eerlijk proces voor diegene die in hechtenis blijven. Amnesty wil ook dat de staat alle aanklachten laat vallen tegen de voormalige gewetensgevangenen, zoals Jestina Mukoko.
Op 5 mei werden 18 mensenrechten- en politieke activisten opnieuw aangehouden in Zimbabwe. Ze moesten voor het Hooggerechtshof verschijnen op beschuldiging van terrorisme en bomaanslagen. De aanklacht zou verzonnen zijn door de vorige regering.
"Deze gevangenen waren het slachtoffer van ontvoering, foltering en andere mishandelingen. Maanden nadat ze rond 23 december 2008 "teruggevonden" werden in de politiebureaus van Harare, werden aan sommigen herhaaldelijk de medische zorgen geweigerd," zegt Veronique Aubert van het Afrikaanse programma bij Amnesty International.
Ghandi Mudzingwa en Kisimusi Chris Dhlamini werden tot april 2009 in het ziekenhuis vastgehouden onder politie bewaking. Ook na hun vrijlating bleven ze daar omdat ze verzorgd werden voor verwondingen als gevolg van mishandeling. Drie dagen nadat ze op borg waren vrijgekomen werden ze in het ziekenhuis door politieagenten onwetmatig gearresteerd.
"Het proces van deze mensenrechten- en politieke activisten heeft al de kenmerken van een politiek proces. De aanklachten lijken ook vals te zijn. Het lijkt sterk op het verraadproces uit 2002 van Mr Morgan Tsvangirai, de huidige eerste minister en Mr. Welshman Ncube, de huidige minister van Industrie en Handel in deze regering."
"De aanhouding van deze activisten werpt een donkere schaduw over de regering. Het stelt ook de wil van de regering in vraag om een einde te maken aan het beleid van de vorige regering en de mensenrechtenschendingen te stoppen," zegt Veronique Aubert.