Afbeelding
Zes maanden mensenrechtenoverwinningen om te vieren
Goed nieuws

Zes maanden mensenrechtenoverwinningen om te vieren

08 juni 2020

Niemand had de ontwrichtende start van 2020 ten gevolge van de COVID-19-pandemie kunnen voorzien. Terwijl de wereld de meest ingrijpende maatschappelijke veranderingen van deze generatie doormaakt en het leven voor velen in de wacht wordt gezet, moet de strijd voor mensenrechten onverminderd worden voortgezet om een stabiele, rechtvaardige en veilige toekomst te garanderen. Laten we eens kijken naar de successen op dat gebied die, tegen alle verwachtingen in, eind 2019 en de eerste maanden van 2020 werden bereikt.

december

januari

Afbeelding

educatie voor rohingya-kinderen

In januari kondigde de Bengaalse regering hun voornemen aan om scholings- en opleidingsmogelijkheden te bieden aan Rohingya-vluchtelingenkinderen. Die beslissing kwam twee en een half jaar nadat de Rohingya gedwongen waren te vluchten voor een campagne van etnische zuivering in Myanmar. Het betekende een grote overwinning voor Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties, die campagne hebben gevoerd voor onderwijs voor de bijna een half miljoen Rohingya-kinderen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh. “Dit is een belangrijke en zeer positieve toezegging van de Bengaalse regering. Daarmee krijgen kinderen toegang tot onderwijs en kunnen zij hun dromen voor de toekomst najagen. Ze hebben al twee schooljaren verloren en kunnen het zich niet veroorloven nog langer niet naar school te gaan”, zegt Saad Hammadi, Amnesty International's Campaigner in Zuid-Azië.

februari

Maart

op weg naar legale abortus in argentiNIë

In Argentinië maakte de onlangs aangetreden Argentijnse president Alberto Fernández zijn belofte waar om stappen te ondernemen om abortus te legaliseren en hij zei dat hij een wetsvoorstel daartoe zou indienen. Dit volgt op jarenlange campagnes door voorvechters van vrouwenrechten, waaronder Amnesty International. Mariela Belski, uitvoerend directeur van Amnesty International Argentina, zei: “Het congres moet nu luisteren naar de eisen van tienduizenden vrouwen die hebben gevochten om controle te krijgen over wat ze met hun lichaam doen. Het wordt tijd dat Argentinië toetreedt tot de lijst van landen waar abortus is gelegaliseerd en er een einde komt aan clandestiene abortussen.”

Afbeelding
Afbeelding

WETSVOORSTEL TEGEN seksueel geweld in Spanje

Spanje heeft een wetsvoorstel aangekondigd om seks zonder toestemming gelijk te stellen met verkrachting, in overeenstemming met internationale mensenrechtennormen. Dit wetsvoorstel kwam er na enkele spraakmakende gevallen van groepsverkrachting waarin de slachtoffers door het rechtssysteem in de steek werden gelaten. Daartoe behoort ook de zogenaamde ‘La Manada’-zaak (‘De Roedel’) die tot wijdverbreide protesten leidde en de regering ertoe aanzette de wetgeving te hervormen. Het wetsvoorstel bevat ook andere maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en erop te reageren en is in behandeling bij het Parlement. Amnesty heeft Europese landen opgeroepen om seks zonder toestemming te definiëren als verkrachting, onder meer via de campagne 'Let’s Talk About Yes'.

April

mei

Afbeelding

solidariteit met mensen op de vlucht

Begin mei sprak een Franse rechtbank een boer vrij die werd vervolgd voor het helpen van asielzoekers. In 2017 werd Cédric Herrou veroordeeld voor het verlenen van hulp bij illegaal rondtrekken, verblijf en binnenkomst van vluchtelingen en migranten aan de Frans-Italiaanse grens. De zaak van Cedric was tekenend voor de manier waarop daden van solidariteit in heel Europa strafbaar werden gesteld. Na zijn vrijspraak zei Amnesty-onderzoeker Rym Khadraoui:"Dit is niet alleen een overwinning voor gerechtigheid, maar ook voor gezond verstand. Cédric Herrou deed niets verkeerds, hij handelde slechts uit solidariteit met mensen die onder zware omstandigheden door Europese staten in de steek werden gelaten. De betekenis van de beslissing van vandaag zal tot ver buiten deze rechtszaal worden gevoeld."

niet-begeleide kinderen en jongeren op de griekse eilanden

Op vrijdag 8 mei besliste het kabinet van Minister De Block dat België 18 kinderen en jongeren zou overbrengen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat zijn 18 kinderen en jongeren zonder ouders of voogd die hier een warme thuis zullen krijgen. Dat is zonder meer een stap in de goede richting. Het resultaat van een mooie samenwerking van alle mensen en organisaties die zich tijdens deze lockdown solidair toonden met mensen op de vlucht.

Maar er blijven nog veel andere kwetsbare mensen achter in de kampen voor mensen op de vlucht. Ook zij moeten zo snel mogelijk overgebracht worden naar aangepaste accommodatie op het Griekse vasteland en andere Europese landen.

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws