"Ze deden niet eens hun best om hun geaardheid te verbergen"

"Ze deden niet eens hun best om hun geaardheid te verbergen"

Persbericht

In Egypte en Azerbeidzjan neemt de haat tegen holebi's en transgenders georganiseerde vormen aan.

Onlangs werden in beide landen tientallen LGBTI’ers opgepakt, gevangengezet en gemarteld.

Egypte

Egypte heeft in tientallen jaren niet zo hard opgetreden tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Na een concert op 22 september van de Libanese band Mashrou’ Leila, waarvan de zanger openlijk homoseksueel is, werden zeven mannen opgepakt. Waarom? Ze hadden met een regenboogvlag gezwaaid en zouden “een seksuele afwijking bevorderen”.

Een golf van LGBTI-arrestaties volgde: in het totaal werden 33 mannen en vrouwen opgepakt. De aanklachten variëren van het tonen van de regenboogvlag tot het online daten met iemand van hetzelfde geslacht. De medische forensische dienst deed bij vijf van de gevangenen een anaal onderzoek. Een pijnlijke, vernederende en vooral niet te rechtvaardigen actie. Een man werd veroordeeld tot zes jaar cel. 

Grote angst in Azerbeidzjan

In Azerbeidzjan pakte de politie eind september meer dan 100 LGBTI’ers op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had klachten ontvangen van burgers dat de opgepakte holebi's en transgenders “geen respect hadden voor anderen om hen heen”. Bovendien zouden ze niet genoeg hun best doen om hun geaardheid in het openbaar te verbergen, allerlei SOA’s hebben en daarmee een gezondheidsrisico voor anderen vormen.

De opgepakte mannen en vrouwen werden in gevangenschap mishandeld. Sindsdien leeft de homogemeenschap in nog grotere angst.