Zambia: 53 terdoodveroordelingen omgezet

Zambia: 53 terdoodveroordelingen omgezet

Goed nieuws
De president van Zambia heeft de straf van 53 terdoodveroordeelden omgezet naar gevangenisstraf. Amnesty roept het land op om zich achter de wereldwijde trend tot afschaffing van de doodstraf te scharen.

"Wij putten hoop uit de omzetting van de doodstraf door president Banda. De volgende stap bestaat uit het treffen van de nodige voorbereidingen tot een totale afschaffing van de doodstraf in Zambia", aldus Amy Agnew, campagnevoerder voor Zambia bij Amnesty International.

De vice-president van Zambia, George Kunda, maakte de beslissing van de president dinsdag bekend in de hoofdstad Lusaka. "Zijne Excellentie President Rupiah Bwezani Banda, heeft 53 gevangenen in de dodencel van de gevangenis in Mukobeko, Kabwe, vergiffenis geschonken. Hun straf zette hij om in een eindige gevangenisstraf of in levenslang in overeenstemming met artikel 59 van de Grondwet van de Republiek".

In Zambia kan de doodstraf uitgesproken worden voor verschillende misdrijven. Zambia heeft sinds 1997 niemand meer terechtgesteld, maar toch stemde het land in december 2008 nog tegen Resolutie 63/168 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Deze resolutie roept op tot een moratorium op alle executies.

Vandaag de dag hebben 138 landen de doodstraf afgeschaft bij wet of in praktijk. In het Afrikaanse continent zijn er bijna geen landen meer die de doodstraf nog toepassen. Slechts zeven van de 53 lidstaten van de Afrikaanse Unie voerden in 2007 nog executies uit: Botswana, Egypte, Equatoriaal Guinea, Ethiopië, Libië, Somalië en Soedan.

hier niet op duwen