Youth of Amnesty: “Nu voel ik mij echt betrokken.” Jongerenweekend 2019.

Youth of Amnesty: “Nu voel ik mij echt betrokken.” Jongerenweekend 2019.

Uit de beweging

In het weekend van 27 september tot 29 september vond Checkpoint Changemakers plaats. 13 deelnemers waagden zich aan het jaarlijkse jongerenweekend van Amnesty Vlaanderen. Een weekend vol workshops, ontmoetingen met activisten, persoonlijke verhalen en actie!

4 jongeren vertellen over hun ervaringen.

Samia (22)

 

Studeert politieke en sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.


"Ik teken altijd de petities van Amnesty. Het jongerenweekend gaf mij de opportuniteit om mij actiever in te zetten. Nu voel ik mij echt betrokken. Ik voelde me meteen welkom in de groep en ik wist meteen dat het een onvergetelijk weekend zou worden. Ik heb heel veel bijgeleerd door de workshops, wat ik niet zal vergeten is dat Amnesty een neutrale, onpartijdig en onafhankelijke organisatie is. Ik heb meer inzicht gekregen in waar Amnesty voor staat."


 

Jente (23)

 

Volgt een educatieve master Maatschappijwetenschappen aan de KU Leuven. 


"Ik volgde een stage bij Amnesty in het kader van mijn opleiding, en daarna besloot ik om vrijwilliger te worden. Ik ben hier dus niet als jongere, maar als ervaren mensenrechtenactivist (lacht). Ik kreeg de waarden van mensenrechten al heel vroeg mee via mijn vader. Hij is mensenrechten-activist en was geëngageerd in Congo. Ik vind Amnesty de place-to be als je je wilt inzetten voor mensenrechten of actief wil inzetten als vrijwilliger. Ze werken bottom-up, van beneden naar boven. En dat maakt hen sterk. Veel organisaties werken juist van boven naar beneden. Dat zorgt ervoor dat de meeste vrijwilligers bij deze organisaties na een tijdje afhaken."


 

Hadjira (23)

 

Volgt momenteel een graduaatsopleiding in Bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde aan de Erasmushogeschool Brussel.


"In mijn huidige opleiding komen maatschappelijke vraagstukken niet echt aan bod. Ik zit ook niet met leeftijdsgenoten. Ik wou meer leren over mensenrechten en actie voeren. Het was dus fijn om een weekend door te brengen met mensen van mijn eigen leeftijd die ook bezig zijn met mensenrechten.  Er waren veel workshops en daar heb ik geleerd dat Amnesty ook onderzoek doet, en dat je zonder wetenschappelijke feiten geen actie kunt voeren."


Maya (19)

 

Studeert Arabistiek en Islamkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. 


"Ik ben al een hele lange tijd geïnteresseerd in Amnesty International en wou altijd al een actie mee voeren. Toen ik zag dat er een jongerenweekend georganiseerd werd in Gent zag ik dat als de ideale kans. Het was een heel leerrijke ervaring. Ik heb de sociale media van Amnesty International Vlaanderen mogen overnemen en geleerd hoe je een actie kan uitwerken. Op het einde van het weekend mochten we die actie dan ook echt uitvoeren. Daarnaast was het weekend ook ontzetten gezellig, samen eten en spelletjes avonden."


 

Auteur: 
Hadjira & Emmelien, deelnemer & vrijwilliger op het jongerenweekend