Afbeelding
Ye Guozhu is opnieuw vrij man
Goed nieuws

Ye Guozhu is opnieuw vrij man

12 maart 2009

De Chinese activist Ye Guozhu werd op 15 oktober 2008 vrijgelaten. Dit nieuws wordt nu pas bekendgemaakt omdat de politie Ye's familie onder grote druk had gezet en ermee dreigde hem opnieuw te arresteren als ze de vrijlating zouden bekendmaken.

Ye Guozhu bezat een restaurant en huis in Peking. Beide werden afgebroken om plaats te maken voor de gebouwen van de Olympische Spelen. Hij kreeg hiervoor geen compensatie. Ye voerde hevig protest tegen dergelijke gedwongen huisuitzettingen. Hij werd hiervoor in 2004 veroordeeld tot 4 jaar cel.

In 2006 werd bekend dat Ye gefolterd was tijdens zijn verblijf in de gevangenis. De politie van het district Dongcheng had hem bij de armen omhoog gehangen aan het plafond. Ye zou in de tweede helft van 2005 ook in een andere gevangenis gefolterd zijn.

Ye Guozhu had reeds op 26 juli 2008 moeten vrijkomen. Zijn detentie werd echter verlengd tot 1 oktober 'om de familie geen problemen te bezorgen tijdens de Spelen' en hij werd toen naar een onbekende bestemming overgeplaatst.

Amnesty International heeft intensief actie gevoerd voor de vrijlating van Ye Guozhu tijdens de Goud voor Mensenrechten-campagne. Zo ook tijdens de wereldrecordpoging op 4 juni 2008. Ye's familie bedankt iedereen die zich voor zijn zaak heeft ingezet.

Lees ook

Meer nieuws