Afbeelding
Werelddag tegen de Doodstraf - Amnesty voert actie aan de Iraanse ambassade
Persbericht

Werelddag tegen de Doodstraf - Amnesty voert actie aan de Iraanse ambassade

10 oktober 2019

Jaar na jaar staat Iran in de top 5 van landen die wereldwijd het meeste executies uitvoeren. VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali is één van de vele mensen die momenteel wegkwijnen in een Iraanse dodencel. Hij werd in 2017 ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces. Op de Internationale Dag tegen de Doodstraf vraagt Amnesty International opnieuw aan de Iraanse autoriteiten om dr. Djalali vrij te laten.

Iran treedt erg hard op tegen Iraniërs die de moed hebben om campagne te voeren tegen de doodstraf. Zo werd topadvocate Nasrin Sotoudeh eerder dit jaar veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze opkomt voor vrouwenrechten en zich stellig verzet tegen de doodstraf. Atena Daemi kreeg dan weer 7 jaar celstraf omdat ze zich kritisch uitliet over de doodstraf op Facebook en Twitter. Prominent mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi werd in 2016 tot 16 jaar cel veroordeeld omdat ze al jarenlang actie voert tegen het gebruik van de doodstraf in Iran. Amnesty International roept Iran op om deze en andere onschuldige activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Sinds begin dit jaar werden al minstens 180 mensen geëxecuteerd in Iran. Daarbij waren ook twee 17-jarige jongens die geen eerlijk proces kregen en vlak voor hun executie nog gegeseld werden. Iran is wereldwijd absolute koploper wat betreft het executeren van minderjarige daders. Tussen 1990 en 2018 registreerde Amnesty International in Iran 97 executies van mensen die minderjarig waren op het ogenblik van de vermoedelijke feiten. Deze praktijk is expliciet verboden in het internationaal recht.

In Iran wordt de doodstraf vaak uitgesproken na oneerlijke processen. Je kan er ter dood veroordeeld worden voor overspel en voor vaag geformuleerde misdrijven zoals “het beledigen van de Profeet”, “vijandigheid tegenover God” en “het verspreiden van corruptie op aarde”.

“Wereldwijd zijn er nog slechts enkele landen die hardnekkig vasthouden aan de doodstraf. Twee derde van alle landen past deze wrede en onmenselijke straf niet meer toe. Ook in Iran, een notoir doodstrafland, zien we positieve signalen. Na een hervorming van de drugswetgeving daalde het aantal geregistreerde executies in 2018 met de helft”

Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen

“Amnesty roept Iran op om de doodstraf niet langer toe te passen. Mensen die onschuldig in de dodencel zitten, moeten vrijgelaten worden. De doodstraf is een gruwelijke straf die niet efficiënter is dan een andere straf. Het is nog nooit aangetoond dat de doodstraf meer afschrikt dan een andere straf en het is geen doeltreffend middel tegen criminaliteit. Daarnaast is er altijd een risico dat onschuldigen geëxecuteerd worden. Geen enkel rechtssysteem is onfeilbaar.”

Lees ook

Meer nieuws