Waren Onze Lieve Vrouw en Jezus mensen met albinisme?

Waren Onze Lieve Vrouw en Jezus mensen met albinisme?

Blog

De betonstop, de zoetere spruitjes, de terugbetaalbare neusspray, de komst van de kerstboom voor 6 december, de kleerkast van de koninginnen en de make-up van HIlary Clinton... tot zover een greep uit de onderwerpen waarover de voorbije week gediscuteerd in ons land.

En toch werd mijn aandacht getrokken door een stukje in een krant over een, en ik citeer, 'Belgisch albino topmodel'. Albino stond er onomwonden. Mag ik u er even op wijzen dat albino even beledigend als negro of mongool. Je hoort te zeggen: mensen met albinisme.

Een van de mooiste schilderijen in ons land is zonder twijfel de Madonna van Jean Fouquet. Op dat ontroerend mooie werk uit de middeleeuwen, omringen diepblauwe en knalrode engelen Onze-Lieve-Vrouw en Jezus.

Mag ik u er even op wijzen dat albino even beledigend als negro of mongool. Je hoort te zeggen: mensen met albinisme
Deze vallen nogal op omdat ze kalkwit geschilderd zijn. 'Waren Onze Lieve Vrouw en Jezus mensen met albinisme?' vroeg ik me af op een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam bij een paar foto's van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Justin Dingwal. Hij fotografeert Afrikaanse vrouwen met albinisme met een hoofddoek als vrome madonna's.

"Soms is een brief schrijven aan een overheid genoeg om een mirakel te realiseren. En het is eens iets anders dan een brief aan Sinterklaas... en Zwarte Piet"

Toen ik die zag was ik op slag betoverd. In mythes en volksgeloof in Afrika worden bovennatuurlijke krachten toegekend aan mensen met albinisme. Geloof, mirakels en spierwitte mensen, voor mij was de link snel gelegd met het middeleeuwse schilderij van de Madonna.

In Malawi worden zo'n tienduizend vrouwen en kinderen met albinisme bedreigd. Samen met Amnesty International roep ik tijdens de schrijfmarathon van december 2016 de regering in Malawi op om die mensen beter te beschermen. Soms is een brief schrijven aan een overheid genoeg om een mirakel te realiseren. En het is eens iets anders dan een brief aan Sinterklaas... en Zwarte Piet.

Dit stuk verscheen eerder in de Morgen 

Auteur: 
Geert Hoste - Ambassadeur Amnesty International Vlaanderen