Afbeelding
VS: besluit van het Hooggerechtshof over abortus is trieste mijlpaal
Persbericht

VS: besluit van het Hooggerechtshof over abortus is trieste mijlpaal

24 juni 2022

Vandaag heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe v. Wade ongedaan gemaakt. Hiermee wordt Amerikanen het recht op abortus ontnomen. "Een trieste mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten", aldus Amnesty International.

In reactie op de beslissing van het Hooggerechtshof van vandaag om Roe v. Wade ongedaan te maken, zei Tarah Demant, Interim National Director for Programs, Advocacy and Government Affairs:



"Vandaag markeert een trieste mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten nu het Hooggerechtshof Roe v. Wade ongedaan heeft gemaakt en Amerikanen het recht op abortus heeft ontnomen. Miljoenen mensen die in de Verenigde Staten zwanger kunnen worden, gaan nu een toekomst tegemoet waarin zij geen diep persoonlijke keuzes meer kunnen maken die van invloed zijn op hun lichaam, hun toekomst en het welzijn van hun gezin. Deze uitspraak raakt iedereen in de Verenigde Staten, ongeacht of ze zwanger kunnen worden. Ongeveer één op de vier vrouwen in de Verenigde Staten zal in haar leven een abortus laten uitvoeren.”



"Mensen zullen gedwongen worden om te bevallen. Ze zullen gedwongen worden om onveilige abortussen te laten uitvoeren. Dit is het resultaat van een decennialange campagne om de lichamen van vrouwen, meisjes en mensen die zwanger kunnen worden, te controleren. En het maakt de weg vrij voor ongekende staatswetgeving om abortus strafbaar te stellen, evenals andere wetsvoorstellen die erop gericht zullen zijn om de mensenrechten van mensen in de Verenigde Staten te ontnemen, inclusief de mogelijkheid van wetsvoorstellen die de toegang tot geboortebeperking, gender- en huwelijksgelijkheid en andere anti-discriminatiewetten zullen beïnvloeden.”



"Tegen onze supporters en degenen over de hele wereld die dit moment met hetzelfde gevoel van afschuw en pijn gadeslaan als wij, zeggen wij: wat je ook voelt - woede, angst, verraad, verdriet - je bent niet alleen. Je bent het net als de grote meerderheid van Amerikanen niet eens met de beslissing van vandaag.”

Lees ook

Meer nieuws