Afbeelding
Vrouwenrechten in Saoedi-Arabië: het gaat om zoveel meer dan autorijden
Uit de beweging

Vrouwenrechten in Saoedi-Arabië: het gaat om zoveel meer dan autorijden

06 januari 2020

Het verbod voor vrouwen om met de auto te rijden in Saoedi-Arabië is opgeheven in juni 2018. Het is een kleine positieve stap in de lange nog af te leggen weg om de situatie van vrouwen in het land te verbeteren. Mogen autorijden is misschien het bekendste symbooldossier dat voor de buitenwereld grotere problemen soms – bewust – toedekt.

Saoedi-Arabië werkt hard aan zijn imago met het oog op het welslagen van zijn voorzitterschap van de G20 en G20-top in 2020. Dit omdat zijn economie dringend gevarieerder en minder olieafhankelijk moet worden. Welwillendheid van de internationale gemeenschap is daarvoor nodig. Een van de doelstellingen die het land zich officieel stelt, is verbeterde maatschappijomstandigheden zodat vrouwen goed kunnen leven, werken en succes hebben.

Recente verbeteringen voor de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië zijn vermoedelijk te verklaren door de inspanningen die het land levert om aanvaardbaar te worden voor de buitenwereld. Zo mogen vrouwen in Saoedi-Arabië sinds de zomer van 2019 een paspoort aanvragen en zelfstandig reizen naar het buitenland zonder toestemming van hun man of voogd. Zij mogen nu ook zelf hun kind laten registreren na geboorte en zelf aanvragen indienen voor een huwelijk of scheiding. De gescheiden ingangen voor niet vergezelde vrouwen in restaurants zijn niet meer verplicht en binnen hoeven ze bovendien niet langer in afgeschermde zones te zitten. En vrouwen mogen nu ook met de auto op de weg.

Of die wetswijzigingen meteen overal ingang vinden in het oerconservatieve land is zeer de vraag. De regering geeft alvast niet het goede voorbeeld. De vrije meningsuiting wordt niet getolereerd. Nadat ze vreedzaam het recht voor autorijden beklemtoonde verblijft Loujain al-Hathloul in de cel, ook nu autorijden voor vrouwen een recht is. Ook medeactivisten zoals Samar Badawi en Nassima al-Sada zitten nog vast. Andere activisten onder hen Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef kwamen kwamen wel voorwaardelijk vrij. Een vrijheid die ook weer willekeurig ongedaan kan worden gemaakt. Eenmaal in de cel worden vrouwen blootgesteld aan vernederingen, folteringen, het afdwingen van bekentenissen of zwijgplicht. Een eerlijk proces, soms na lange hechtenis, is niet gegarandeerd. Familieleden blijven dikwijls in het ongewisse over opsluiting en procedures of worden zelf opgesloten.

Steun met uw stem daarom alle vrouwenactivisten in Saoedi-Arabië die het aandurven de autoriteiten te wijzen op wat er misloopt en ijveren voor een betere toekomst. Steun de actie om Loujain al-Hathloul, symbool voor alles wat er misloopt met vrouwenrechten, uit de cel te krijgen. Elke stem is belangrijk. Het gaat om zoveel meer dan met de auto mogen rijden.

Teken de petitie

Auteur: Hans Deraeve – MENA-team

Lees ook

Meer nieuws