Vrijlating zeven Cumhuriyet-journalisten kleine overwinning, nu de andere vijf nog

Vrijlating zeven Cumhuriyet-journalisten kleine overwinning, nu de andere vijf nog

Goed nieuws

Zeven journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet worden vrijgelaten. Dat werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt. De andere vijf blijven nog in voorarrest zitten. Hoewel de vrijlating een stap in de goede richting is, blijft Amnesty erop aandringen om ook de anderen op vrije voeten te stellen.

Vorige week konden de Cumhuriyet-journalisten zich voor het eerst sinds hun arrestatie in oktober vorig jaar in de rechtbank verdedigen. De journalisten werden destijds opgepakt omdat ze ervan beschuldigd worden hulp te hebben verleend aan terroristische organisaties, waaronder die van Fetullah Gülen. Sindsdien zitten ze in voorarrest.

Journalistiek is ‘een misdaad’

Tijdens de hoorzittingen bleek maar weer hoe ongeloofwaardig de aanklacht en het verzamelde bewijs zijn. De journalisten werden aangevallen op het simpele feit dat ze hun journalistieke werk deden, alsof journalistiek een misdaad is. Het woord ‘nieuws’ werd maar liefst 600 keer tijden de verhoren genoemd.

Vervolg rechtszaak

De rechtbank oordeelde verder dat de beperkingen in het contact tussen de journalisten die nog gevangen zitten en hun advocaten, namelijk slechts een uur per week, moeten worden opgeheven. De volgende hoorzitting voor de Turkse rechter vindt plaats op 11 september.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De journalisten hebben hun zaak aangekaart bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat hun klacht de komende maanden in behandeling neemt.

hier niet op duwen