Afbeelding
Vreedzaam je gedachten uitspreken is geen misdrijf
Blog

Vreedzaam je gedachten uitspreken is geen misdrijf

07 december 2016

Ilham Tohti is academicus en schreef kritische artikelen over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren.

Dat is een van oorsprong Turks volk dat leeft in Xinjiang, de ‘Oeigoerse Autonome Regio’ in China. Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de Chinese overheid. In december komen wij tijdens de Schrijfmarathon voor hem in actie.

Lees de brief die zijn dochter Jewher schreef:

Vraag de Chinese regering mijn vader, Ilham Tohti, vrij te laten

China’s regering zou willen dat jullie mijn vader vergeten. Zijn naam is Ilham Tohti.

Mijn vader is een gerespecteerde geleerde en een geweldloos criticus van de Chinese regering, die nu levenslang in de gevangenis zit. Zijn misdrijf? Zijn strijd tegen discriminatie. Enkele weken geleden won hij de prestigieuze Martin Ennals-prijs voor mensenrechten.

Amnesty International beschouwt mijn vader als een gewetensgevangene die op wrede wijze door de regering is gestraft omdat hij vreedzaam zijn visie uitte. Alsjeblieft, help mij en mijn familie om hem uit de gevangenis te krijgen.

De onophoudelijke inspanningen van de Chinese autoriteiten om mijn vader het zwijgen op te leggen, vormen een onderdeel van de wijdverbreide en gewelddadige onderdrukking van de Oeigoerse minderheid in China.

Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet om discriminatie van Oeigoeren in zijn regio tegen te gaan. Hij is onvermurwbaar als het om geweld gaat, maar de Chinese autoriteiten zien zelfs geweldloos verzet als een bedreiging.

Nadat mijn vader en mijn familie jarenlang werden lastiggevallen, werd hij in 2014 door de politie van Beijing opgepakt. Vervolgens werd hem vijf maanden lang de toegang tot een advocaat geweigerd. Hij kreeg tien dagen achtereen geen eten, zijn voeten werden twintig dagen lang vastgeketend.

Tijdens een twee dagen durend politiek showproces werd hij veroordeeld vanwege separatisme en kreeg hij levenslang.

Voor mijn vader worden brieven geschreven tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon. De Schrijfmarathon – het grootste mensenrechtenevenement ter wereld – is een eenvoudige maar tegelijkertijd krachtige manier om mensen van wie de rechten worden geschonden, te beschermen. Mensen zoals mijn vader.

Ik hoop dat je even de tijd hebt om op te komen voor andere mensen.

Samen zijn we een machtig wapen voor de menselijke waardigheid.

In solidariteit,

Jewher Ilham

Auteur: Jewher Ilham, de dochter van gewetensgevangene Ilham Tohti

Lees ook

Meer nieuws