Voorzitter Amnesty Vlaanderen laat zich tatoeëren op Festival van de Gelijkheid

Voorzitter Amnesty Vlaanderen laat zich tatoeëren op Festival van de Gelijkheid

Persbericht

Het kunstproject Human Rights Tattoo wil de 6.773 letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wereldwijd op evenveel mensen tatoeëren. De teller staat vandaag op 3.462 letters. Op 14 december gaat dat aantal de hoogte in want dan krijgen elf nieuwe, speciaal daarvoor genomineerde mensen een letter op hun lichaam getatoeëerd. De voorzitter van Amnesty International Vlaanderen, Rik Vereecken, is één van de gelukkigen.

Human Rights Tattoo wil bewustzijn creëren over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). De UVRM is voor eenieder van groot belang, maar veel mensen weten niet goed wat de Verklaring juist inhoudt. Kunstenaar Sander Van Bussel vatte daarom enkele jaren geleden het plan op om de letters van de UVRM letter per letter te gaan tatoeëren.


“Ik draag deze tattoo op aan alle mensenrechtenverdedigers wereldwijd die tegenwoordig zwaar onder druk staan."


Op 14 december zakt Human Rights Tattoo af naar het Festival van de Gelijkheid in kunstencentrum Vooruit in Gent. In aanloop naar het festival kon iedereen een andere persoon nomineren die een perfecte ambassadeur van de UVRM zou zijn. Uit de vele genomineerden is uiteindelijk Rik Vereecken, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen, geselecteerd. Samen met tien andere uitverkorenen laat hij zich op 14 december tatoeëren door Dana Van Meel van Feralis Artwork.

“Rik is één van onze vele vrijwilligers die zich al jarenlang inzet voor mensenrechten. Hij is een vurige voorzitter voor Amnesty International Vlaanderen, maar ook andere organisaties zoals Memisa en Artsen zonder vakantie kunnen rekenen op zijn gulle en geestdriftige inzet. Voor ons was het een logische keuze om hem naar voor te schuiven voor een mensenrechtentatoeage”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Rik Vereecken vindt zijn nominatie en selectie een hele eer: “Ik draag deze tattoo op aan alle mensenrechtenverdedigers wereldwijd die tegenwoordig zwaar onder druk staan. Denk maar aan mijn collega Taner Kilic, de voorzitter van Amnesty International in Turkije. Hij zit al sinds juni in de cel enkel en alleen omdat hij op vreedzame manier opkomt voor de rechten van anderen.”

Mensenrechtenverdedigers staan deze maand ook centraal tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International. Wereldwijd worden er brieven geschreven voor tien mensenrechtenverdedigers of groepen mensenrechtenverdedigers die bedreigd worden, in de cel zitten of zelfs vermoord zijn. Mensen kunnen een brief sturen naar de betrokken autoriteiten waarin ze vragen om de mensenrechtenschendingen te beëindigen, maar ook naar de mensen in kwestie zelf om hen een hart onder de riem te steken. Tijdens het Festival van de Gelijkheid staat er een Amnesty-stand in kunstencentrum Vooruit waar festivalgangers kunnen deelnemen aan de Schrijfmarathon.

Tot slot loont het ook de moeite om op het Sint-Pietersplein een kijkje te gaan nemen naar de Wall of Rights, een fotomuur van 32 meter lang waarop de eerste helft van de getatoeëerde UVRM-letters te bezichtigen is tot 20 december.

hier niet op duwen