Vonnis tegen uitlevering Assange welkom maar toont kwetsbaarheid voor politieke processen

Vonnis tegen uitlevering Assange welkom maar toont kwetsbaarheid voor politieke processen

Persbericht

Een Britse rechtbank heeft vandaag beslist dat Julian Assange niet uitgeleverd mag worden aan de VS waar hij mishandeling riskeert in de gevangenis. Nils Muižnieks, directeur van het Europese kantoor van Amnesty International verwelkomt het vonnis, maar heeft bedenkingen:

“We zijn tevreden dat Julian Assange niet zal uitgeleverd worden aan de VS en dat de rechtbank erkent dat hij door zijn gezondheidstoestand het risico loopt op mishandeling in het Amerikaanse gevangenissysteem. De aanklachten tegen hem hadden echter nooit mogen worden ingediend. De beschuldigingen waren politiek gemotiveerd, en de Britse regering had de VS nooit zo gewillig mogen assisteren ​​bij de vervolging van Assange.”

“Het vonnis is correct en spaart Assange van uitlevering, maar dat ontslaat het VK niet van het feit dat het zich heeft ingelaten met dit politiek gemotiveerd proces in opdracht van de VS. Persvrijheid en vrije meningsuiting kwamen op de helling. Dit is een vreselijk precedent waarvoor de VS verantwoordelijk is en waaraan het VK medeplichtig is."

Achtergrond

De aanklachten tegen Assange zijn rechtstreeks gelinkt aan de publicatie van geclassificeerde documenten als onderdeel van zijn journalistieke werk bij WikiLeaks. Het publiceren van dergelijke informatie is een hoeksteen van persvrijheid en het recht van het publiek op toegang tot informatie van algemeen belang. Deze fundamentele waarden moeten worden beschermd in plaats van strafbaar gesteld.
 
In de VS kan Julian Assange berecht worden voor 18 aanklachten, waarvan 17 onder de spionagewet en 1 onder de computerfraudewet. Hij loopt ook een reëel risico op ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder detentieomstandigheden die kunnen neerkomen op foltering of mishandeling, zoals langdurige eenzame opsluiting. Het feit dat Assange het doelwit was van een smeercampagne door Amerikaanse topfunctionarissen brengt bovendien zijn recht op een eerlijk proces in gevaar.

hier niet op duwen