Afbeelding
VN Werkgroep Gedwongen Verdwijningen van start in Brussel
Persbericht

VN Werkgroep Gedwongen Verdwijningen van start in Brussel

05 februari 2018

Vandaag werd in Brussel de aftrap gegeven van de 114e sessie van de Werkgroep inzake gedwongen en onvrijwillige verdwijningen van de VN – een groep van vijf experten die onder meer als taak heeft om families van mensen die aan gedwongen verdwijning werden onderworpen, bij te staan om informatie te vinden over hun geliefden.

Gedwongen verdwijning is één van de meest ernstige mensenrechtenschendingen die bestaan en bedreigt tal van rechten waaronder het recht op leven, het recht om niet gefolterd te worden en het recht op vrijheid. De misdaad kan een misdaad tegen de mensheid zijn. De sessie van de werkgroep duurt een week en daarin zullen meer dan 800 individuele zaken uit 47 landen worden onderzocht. Ook zullen slachtoffers, getuigen en middenveldorganisaties worden gehoord en zal het werk van het jaar worden voorbereid.

De werkgroep werd door vice-Eersteminister Reynders uitgenodigd. Amnesty International juicht de Belgische uitnodiging toe. Het is een bevestiging van de prioriteit die het Belgische buitenlandse beleid geeft aan de strijd tegen straffeloosheid en is bovendien een welkome ondersteuning voor de werking van de Speciale Procedures van de Verenigde Naties.

De sessie werd maandagvoormiddag gestart met een publieke sessie. Daarbij werd ook Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen uitgenodigd om te spreken. Hij benadrukte de uitdagingen waar we voor staan – zowel op nationaal als internationaal vlak.

Amnesty International ziet meerdere mogelijkheden voor België om de strijd tegen straffeloosheid voor internationale misdrijven in het algemeen en tegen gedwongen verdwijningen in het bijzonder, beter aan te pakken.
Een eerste reeks acties, zijn een puur interne aangelegenheid: België kan zijn wetgeving op verschillende punten aanscherpen om de mazen in het net te sluiten en moet ervoor zorgen dat de gerechtelijke autoriteiten voldoende middelen hebben om de wetten efficiënt te gebruiken.

Daarnaast moet België zijn rol blijven spelen op het internationaal toneel. Dat betekent onder meer de ondersteuning van speciale procedures. Maar, specifiek voor dit jaar, ook het verder uitbouwen van het internationaal recht. Op VN-niveau wordt immers gewerkt aan twee belangrijke verdragen, waar België zeker zijn stempel op kan drukken.

Het verdere verloop van de Werkgroep gebeurt achter gesloten deuren. Amnesty International hoopt een zinvolle bijdrage te leveren aan het werk van de werkgroep.

Lees hier de bijdrage van Amnesty International aan de publieke sessie.

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws