Afbeelding
VN stelt strenge Ierse abortuswet aan de kaak
Uit de beweging

VN stelt strenge Ierse abortuswet aan de kaak

04 juli 2017

Recent stelde de Human Rights Committee van de Verenigde Naties (UNHRC) vast dat de strenge abortuswet in Ierland opnieuw de mensenrechten van een Ierse vrouw geschonden heeft.

De UNHRC verzocht Ierland met drang om zijn abortuswetgeving aan te passen om te voorkomen dat mensenrechten opnieuw geschonden worden, zoals die van Siobhan Whelan, die in 2010 verplicht was naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor een abortus. Dit is volgens Amnesty International het zoveelste bewijs van het feit dat de Ierse abortuswet dringend hervormd moet worden.

Gauri Van Gulik, afgevaardigd directeur van Amnesty International Europe: “Dit is de tweede keer in één jaar tijd dat de VN stelt dat de Ierse abortuswetten volledig ingaan tegen de internationale mensenrechten. Hoewel een aanbeveling van de VN zeker welkom is, is het onbegrijpelijk dat vrouwen naar de VN moeten gaan om ervoor te zorgen dat hun rechten gerespecteerd worden. Hoeveel meer vrouwen gaan dit moeten doormaken alvorens de ogen van de Ierse regering opengaan? De meerderheid van de Ierse bevolking beschouwt het abortusbeleid als wreed, onmenselijk en discriminerend. Het is al lang vijf na twaalf voor de Ierse regering.”

UNHRC stelde vast dat de Ierse abortuswet de mensenrechten van Siobhan Whelan geschonden heeft, waaronder het recht vrijgesteld te worden van wrede, onmenselijke of vernederende behandelingen en het recht op privacy en gelijkheid. Ze werd het onderwerp van schande en stigmatisering door de huidige criminalisering van abortus en liep een zwaar trauma op. Het lijden van Siobhan Whelan was volgens de UNHRC nog zwaarder gezien de vele obstakels die ze moest overwinnen bij het verkrijgen van correcte informatie. Gezondheidsmedewerkers hielpen haar niet met duidelijke informatie, waardoor medische zorg langer op zich liet wachten dan eigenlijk nodig was.

De huidige ophef rond de Ierse abortuswetgeving komt er niet toevallig een paar weken na de zogenaamde Citizen’s Assembly, een publiek forum opgezet door de regering om de bevolking een klankbord te verschaffen over enkele trending topics, waaronder ook de Ierse abortuswet. Deze abortuswet, ook wel het Achtste Amendement genoemd, kent een foetus dezelfde rechten tot leven toe als de zwangere vrouw en kan enkel uit de grondwet geschrapt worden door een publiek referendum.

De Citizen’s Assembly had als aanbeveling om abortus in een vroeg stadium van de zwangerschap toch toe te laten en formuleerde een aantal omstandigheden om deze toelating ook te verlenen in een latere fase van de zwangerschap. Deze aanbevelingen komen al meer tegemoet aan de internationale mensenrechten en garanderen een kader voor toegang tot een veilige abortus voor vrouwen en meisjes. Hoe dan ook roept Amnesty International op om abortus volledig te decriminaliseren.

De case van Siobhan Whelan doet opnieuw denken aan de zaak Amanda Mellet. Haar werd een abortus geweigerd hoewel haar foetus niet meer in leven was. In november 2016 stemde de Ierse regering toe om Mellet een financiële compensatie te betalen voor het onrecht dat haar werd aangedaan.

Gauri Van Gulik:“Duizenden vrouwen en meisjes worden elk jaar gedwongen naar het buitenland te reizen om een abortus te krijgen. Ze worden als criminelen behandeld en lopen verschrikkelijke trauma’s op door de stigmatisering waar ze onderwerp van zijn. De Ierse regering moet zich inzetten om vrouwenrechten te respecteren en de Ierse bevolking de kans geven het Achtste Amendement voorgoed uit de grondwet te schrappen.”

Achtergrond

In 2015 publiceerde Amnesty International het rapport: She is Not a Criminal: the impact of Ireland’s abortion law. Dit rapport belichtte de verschrikkelijke ervaringen van vrouwen en meisjes in Ierland die een abortus wilden ondergaan. Het rapport concludeerde dat Ierland verschillende mensenrechten schendt door de strenge wetgeving.

Uit de onafhankelijke Rode-Kruispoll in 2016 van Amnesty International Ierland, bleek dat 80% van de Ierse bevolking zich bewust is van het feit dat de toegang tot abortus een mensenrecht is en dat 87% van de Ieren voor een minder strenge abortuswet is.

Amnesty International legde een document voor aan de Citizen’s Assembly, waarin de mensenrechtenschendingen door de Ierse abortuswet uitgebreid worden uitgelegd.

Auteur: Themateam Gender & Mensenrechten

Lees ook

Meer nieuws