VN-landen stemmen voor wapenhandelsverdrag

VN-landen stemmen voor wapenhandelsverdrag

Persbericht

Een grote meerderheid van landen heeft vrijdag bij de Verenigde Naties voor een wapenhandelsverdrag gestemd. Amnesty heeft met de Control Arms campagne jarenlang gestreden voor een verdrag.

153 landen hebben voor een schema gestemd dat er voor moet zorgen dat er een 'sterk en robuust' wapenhandelsverdrag moet komen. Onder deze landen bevinden zich grote wapenhandelaars, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Alleen Zimbabwe stemde tegen. Negentien staten onthielden zich van stemming, maar zullen naar verwachting wel een rol spelen in de totstandkoming van het verdrag.

De Control Arms campagne, een coalitie van honderden non-gouvermentele organisaties in meer dan 100 landen die zich bezighouden met het promoten van een verdrag, is tevreden over de historische doorbraak die vrijdag heeft plaatsgevonden, maar dringt er bij de VN-lidstaten op aan om tot een effectief verdrag te komen. Medewerkers van Control Arms zijn vooral bevreesd voor de mogelijkheid dat elke lidstaat een vetorecht krijgt om het verdrag te blokkeren. Uiteindelijk moet het verdrag in 2012 bekrachtigd worden.

Meer informatie over wapenhandel.

www.controlarms.org