Vluchtelingen vinden geen bescherming in Turkije

Vluchtelingen vinden geen bescherming in Turkije

Rapport

Turkije voorziet geen effectieve bescherming voor vluchtelingen en asielzoekers op zijn grondgebied, concludeert Amnesty International in een nieuwe briefing.

De Europese beslissing om vluchtelingen en asielzoekers terug te sturen naar een land dat niet in staat is om hun rechten te respecteren, is roekeloos. De terugkeer moet dan ook onmiddellijk worden gestaakt, vindt Amnesty International. 

“Dat Turkije in staat zou zijn om tegemoet te komen aan de rechten en noden van meer dan drie miljoen asielzoekers, is pure fictie,” zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen. “De EU wil kost wat kost irreguliere migratie naar Europa tegenhouden en stelt de situatie in Turkije bewust verkeerd voor. Het is belangrijk dat Turkije wordt gesteund en aangemoedigd om een degelijk asielsysteem te ontwikkelen, maar de EU mag niet doen alsof dat systeem al bestaat.”

De briefing "No Safe Refuge. Asylum-seekers and refugees denied effective protection in Turkey" analyseert de situatie van de drie miljoen asielzoekers en vluchtelingen in het land, zowel juridisch als in de praktijk. Turkije faalt op de drie cruciale criteria die volgens het internationaal recht nodig zijn om terugkeer legaal te doen verlopen: eerlijke en doeltreffende procedures om de status van asielzoekers te bepalen, duurzame oplossingen en een adequate levensstandaard.

“De Turkse beloftes aan Europa worden gewoon niet hard gemaakt op het terrein. Vluchtelingen en asielzoekers zitten jarenlang vast in Turkije en krijgen geen steun, noch de rechten om zelf in hun levensonderhoud te voorzien,” zegt Eva Berghmans. 

“Dit is een reality check voor de Europese leiders. Het kan zijn dat het politiek interessant is om je juridische plicht om mensen op de vlucht te beschermen, uit te besteden. Maar als ze denken dat dit legaal is en mensen niet nog meer in de ellende duwt, zijn ze goed fout.” 

Help Amnesty om vluchtelingen veiligheid en bescherming te geven. Teken HIER de petitie!

Onderstaande beelden van Afghaanse vluchtelingen in Istanboel geven weer hoe deze mensen moeten zien te overleven. Klik op de afbeelding om te vergroten:

hier niet op duwen