Vlaamse bibliotheken doen aan censuur!

Vlaamse bibliotheken doen aan censuur!

Persbericht

Op zaterdag 1 december verdwijnen de boeken van elf Vlaamse schrijvers tien dagen lang uit de bibliotheekrekken. In Gent en Antwerpen zullen Annelies Verbeke, Saskia De Coster en Dimitri Verhulst op de stoep van de bibliotheek protesteren tegen deze censuur. Deze actie is de aftrap van Amnesty International's eindejaarscampagne over vrijheid van meningsuiting.

Meer dan 120 Vlaamse bibliotheken steunen Amnesty's eindejaarscampagne en laten hun bezoekers tot 10 december - internationale mensenrechtendag - aan den lijve ondervinden wat vrije meningsuiting betekent. De boeken van Herman Brusselmans, Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck, Josse De Pauw, Annelies Verbeke, Stefan Hertmans, Joke Van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Bart Van Loo worden tien dagen lang uit de bibliotheekrekken verbannen. Op het lege schap komt volgende boodschap: "Wegens belastende inhoud werden de boeken van Herman Brusselmans verwijderd".

De verbaasde bezoeker vindt de boeken terug aan de balie met een boodschap van Amnesty International: "Gelukkig genieten onze schrijvers in België van vrijheid van meningsuiting. Elders in de wereld riskeren ze soms lijf en leden. Help Amnesty International om vrije meningsuiting overal even vrij te maken. Met uw vrije bijdrage op BE25 0000 0000 8282."

Om deze censuuractie in de kijker te zetten hebben Annelies Verbeke in Gent en Saskia De Coster en Dimitri Verhulst in Antwerpen op 1 december op de stoep van de bibliotheek actie gevoerd voor vrije meningsuiting overal in de wereld. Lokale activisten van Amnesty International demonstreerden mee.

hier niet op duwen