Vijf jaar na aardbeving nog tienduizenden dakloos in Haïti

Vijf jaar na aardbeving nog tienduizenden dakloos in Haïti

Persbericht

Bij de aardbeving in Haïti in januari 2010 raakten meer dan twee miljoen mensen dakloos. Vijf jaar later wonen nog steeds veel mensen in tijdelijke opvangkampen en zijn de overheid en buitenlandse hulporganisaties er niet in geslaagd mensen hun leven weer te laten opbouwen.

In een rapport van Amnesty International staan zorgwekkende verhalen van mensen die gedwongen worden de tijdelijke opvangkampen te verlaten. Sinds 2010 zijn meer dan 60.000 mensen hun kamp uitgezet, van wie het merendeel geen alternatieve opvang aangeboden is. Deze mensen leven daardoor opnieuw in armoede en onzekerheid. Daarnaast heeft de internationale steun die na de aardbeving op gang kwam niet geleid tot veilige langetermijnoplossingen op het gebied van huisvesting.

Volgens recente cijfers wonen nog meer dan 85.000 mensen in 123 opvangkampen. De leefomstandigheden in deze kampen zijn slecht: zo heeft een derde van de bewoners geen toegang tot toiletten en wordt één toilet met gemiddeld 82 mensen gedeeld.

De overheid van Haïti moet ervoor zorgen dat mensen permanente en adequate behuizing krijgen en ophouden met gedwongen uitzettingen. Internationale hulporganisaties moeten erop toezien dat de financiële middelen die zij beschikbaar stellen gebruikt worden voor langetermijnoplossingen.

Lees het rapport Haiti: '15 minutes to leave': Denial of the right to adequate housing in post-quake Haiti.

Bekijk het Engelstalige persbericht.