Verloofde van Neda Agha Soltani vrij op borg

Verloofde van Neda Agha Soltani vrij op borg

Goed nieuws

Caspian Makan werd op borg vrijgelaten uit de Evin gevangenis in Teheran. Hij was de verloofde van Neda Agha Soltani, de 27-jarige vrouw die op 20 juni doodgeschoten werd tijdens een van de vele demonstraties in Iran naar aanleiding van de omstreden presidentsverkiezingen. Caspian Makan werd enkele dagen later gearresteerd, volgens Amnesty International omdat hij getuige was van de moord.

Videobeelden van Neda's dood werden op grote schaal verspreid op internet en Neda werd een symbool van de onrust in Iran. Caspian Makan had in een interview op 22 juni, uitgezonden op de Perzische BBC, gezegd dat "getuigen en videobeelden [...] duidelijk aantonen dat Basij paramilitairen [...] haar met opzet in het vizier namen".

Op 8 september meldde de Iraanse pers dat Caspian Makan had ontkend dat hij tot bekentenis gedwongen werd voor hij werd vrijgelaten. De omstandigheden waarin hij werd geïnterviewd zijn echter onduidelijk. Veel ex-gedetineerden die in de Iraanse media ontkenden dat zij werden mishandeld of onder dwang hadden bekend, verklaarden later dat deze ontkenningen ook werden afgedwongen.

Volgens rapporten van Amnesty International werd Caspian Makan mishandeld tijdens zijn opsluiting.

Auteur: 
Spoedactie-team