Verlenging voorlopige detentie van Jordi Sánchez en Jordi Cruixat is stap in verkeerde richting

Verlenging voorlopige detentie van Jordi Sánchez en Jordi Cruixat is stap in verkeerde richting

Persbericht

Amnesty International is bezorgd over de beslissing van een Spaanse rechter om de voorlopige detentie te verlengen van Jordi Sánchez en Jordi Cruixat, de respectievelijke voorzitters van de Catalaanse Nationale Assemblée (ANC) en Omnium Cultural. Ze worden beschuldigd van opruiing onder artikel 544 van het Strafwetboek in het kader van demonstraties die ze georganiseerd hebben op 20 en 21 september. Beide mannen werden gevangen genomen op 16 oktober.

Amnesty vindt dat de vervolging voor opruiing en de opsluiting van Jordi Sánchez en Jordi Cruixat buitensporige inperkingen zijn van hun vrije meningsuiting en hun recht om vreedzaam te demonstreren. De organisatie vraagt de Spaanse autoriteiten om de aanklacht opruiing te laten vallen en hen onmiddellijk vrij te laten.


“Een land kan beperkingen opleggen aan het recht op vrije meningsuiting, maar deze moeten altijd noodzakelijk en proportioneel zijn. Er moet steeds gekozen worden voor de minst ingrijpende maatregel. Voorlopige detentie is in dit geval buitenproportioneel en de beslissing vandaag een stap in de verkeerde richting.”

- Esteban Beltrán, directeur van Amnesty International Spanje -

 


 

Esteban Beltrán, directeur van Amnesty International Spanje reageerde vandaag als volgt: “Een land kan beperkingen opleggen aan het recht op vrije meningsuiting, maar deze moeten altijd noodzakelijk en proportioneel zijn. Er moet steeds gekozen worden voor de minst ingrijpende maatregel. Voorlopige detentie is in dit geval buitenproportioneel en de beslissing vandaag een stap in de verkeerde richting.”

Amnesty is bezorgd over de aanklacht opruiing tegen Sánchez en Cruixat omdat het misdrijf erg breed gedefinieerd is en kan resulteren in een celstraf van 10 jaar.

De organisatie volgt de gerechtelijke procedures van nabij op om te verzekeren dat de rechtbank zich houdt aan alle voorziene waarborgen.

hier niet op duwen