Verenigde Arabische Emiraten: lelijke werkelijkheid achter façade van glitter en glamour

Verenigde Arabische Emiraten: lelijke werkelijkheid achter façade van glitter en glamour

Rapport

Op 23 november beginnen de Formule 1-wedstrijden in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Achter de glitter en glamour die de heersers van het land graag naar buiten toe presenteren, schuilt een lelijke werkelijkheid: degenen die kritisch zijn over de autoriteiten of zich uitspreken voor meer democratie, worden vastgezet.

Sinds de Arabische Lente de laatste drie jaar een einde maakte aan de regimes van veel autoritaire heersers in de Arabische wereld, hebben de Verenigde Arabische Emiraten in alle stilte de onderdrukking van dissidenten opgevoerd. Er is een grote toename van het aantal arrestaties, detenties, gedwongen verdwijningen, marteling en mishandeling van gevangenen. Ook zijn er steeds meer oneerlijke rechtszaken en opleggingen van lange gevangenisstraffen aan critici van de overheid.  

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt de vrijheid van meningsuiting zwaar onderdrukt en kunnen mensen voor slechts een tweet in de gevangenis belanden. Vooral advocaten, universitaire docenten, studenten en activisten zijn het slachtoffer. In Amnesty’s recente rapport There is no freedom here': Silencing dissent in de UAE wordt de grote kloof belicht tussen het imago van het land, zoals de overheid dat graag promoot enerzijds en de donkerdere realiteit van de routinematige vervolging van activisten, gedwongen verdwijningen en martelingen.

Bekijk het rapport United Arab Emirates: “There is no freedom here”: Silencing dissent in the United Arab Emirates (UAE)

Lees meer in het Engelstalige persbericht UAE: Ruthless crackdown on dissent exposes 'ugly reality' beneath façade of glitz and glamour.

hier niet op duwen