Afbeelding
Verenigd Koninkrijk: Uitspraak in hoger beroep voor Stansted 15
Goed nieuws

Verenigd Koninkrijk: Uitspraak in hoger beroep voor Stansted 15

03 februari 2021

In 2017 trachtten activisten de uitwijzing van 60 mensen op Stansted Airport op vreedzame wijze te voorkomen.

‘De Stansted 15 zullen de geschiedenis ingaan als mensenrechtenverdedigers die moedig door de staat gepleegde onrechtvaardigheden aan het licht hebben gebracht’ - Kate Allen

‘Dit is een mooie dag voor gerechtigheid’

"Deze zaak had nooit voor mogen komen, de aanklachten waren niet in verhouding tot de acties van de groep en er moeten lessen worden getrokken uit de manier waarop mensenrechtenverdedigers in dit land worden behandeld."

Gestraft voor het beschermen van mensenrechten

De "Stansted 15" werden berecht in verband met hun poging om de uitwijzing van een groep mensen op Stansted Airport in 2017 te voorkomen. De 15 mensenrechtenverdedigers voerden directe actie zonder geweld om de uitwijzing van 60 mensen op een chartervlucht naar Ghana en Nigeria te voorkomen.

Door hun actie - die op geen enkel moment iemand schade heeft berokkend - kon de vlucht niet vertrekken. Van de 60 personen die uitgewezen zouden worden, hebben er sindsdien tenminste vier toestemming gekregen om in het VK te blijven, terwijl de claims van anderen nog in behandeling zijn.

Aanvankelijk werden de Stansted 15 beschuldigd van het binnendringen (van een luchthaven), maar vier maanden later werd dit veranderd in "het in gevaar brengen van de veiligheid op vliegvelden" - een ernstige aan terreurgerelateerde aanklacht waarvoor de maximumstraf levenslang is.

In de aanloop naar het proces, dat in 2018 bij de Chelmsford Crown rechtbank begon, schreef Amnesty een brief aan de directeur van de Dienst van de Openbare Aanklager en de procureur-generaal waarin dezen werden opgeroepen om de aanklacht 'de veiligheid op vliegvelden in gevaar brengen' te schrappen, omdat deze buitensporig was en andere activisten zelfs zou kunnen ontmoedigen om directe, geweldloze acties ter verdediging van de mensenrechten te ondernemen. Amnesty woonde het proces iedere dag bij.

  • In februari 2019 kregen drie personen van de groep voorwaardelijke gevangenisstraffen, de andere 12 kregen taakstraffen.
  • In november vorig jaar gingen de activisten in beroep tegen hun veroordeling op grond van terrorismewetgeving.
  • Bijna 12 000 Amnesty-supporters betuigden hun solidariteit met de Stansted 15.

De rechtszaak tegen de Stansted 15 kreeg in heel Europa gevolg: mensen die zich vrijwillig inzetten, solidariteit tonen met, of actie voeren voor de rechten van asielzoekers, vluchtelingen en migranten werden daarvoor lastiggevallen, geïntimideerd en gecriminaliseerd.

Meer weten over het verhaal van de Stansted 15?

In de film “The Stansted 15 on trial", een onafhankelijke documentaire van de bekroonde filmmaker Sue Clayton leggen ze het in hun eigen woorden uit. Houd er rekening mee dat niet alle opvattingen in de film per se die van Amnesty zijn.

Lees ook

Meer nieuws