Afbeelding
Venezuela: Honger, angst en detentie zijn bouwstenen van repressief beleid onder Maduro
Persbericht

Venezuela: Honger, angst en detentie zijn bouwstenen van repressief beleid onder Maduro

21 februari 2019

Amnesty International waarschuwt vandaag dat het repressieve beleid in Venezuela verder escaleert. We onderzochten ter plaatse het harde optreden tegen een recente protestgolf eind januari.

De Venezolaanse veiligheidsdiensten, onder het commando van Nicolás Maduro, zijn verantwoordelijk voor buitengerechtelijke executies en het gebruik van buitensporig geweld. Honderden mensen, waaronder tieners, werden arbitrair opgesloten. De autoriteiten onder Maduro houden de burgers van Venezuela onder de knoet en richten hun pijlen daarbij vooral op mensen uit arme wijken.

“De autoriteiten onder Maduro gebruiken angst, geweld en detentie om al wie verandering eist onder controle te houden. Ze beweren aan de zijde te staan van de armste burgers, maar in de realiteit worden deze mensen bedreigd, vervolgd en zelfs gedood,”

Erika Guevara-Rosas, Amnesty's directeur voor Amerika

MENSENRECHTENCRISIS

Venezuela kreunt al jaren onder een zware mensenrechtencrisis met een groot tekort aan voedsel en medicijnen, hyperinflatie, mateloos geweld en politieke onderdrukking. De crisis bracht sinds 2015 al meer dan drie miljoen vluchtelingen op de been die het land verlieten.

Duizenden Venezolaanse burgers trokken de straat op om een nieuw beleid te eisen. Van 21 tot 25 januari werd er frequent gedemonstreerd, vooral in arme buurten waar de protesten eerder niet zo zichtbaar waren. In deze wijken is er een grote aanwezigheid van pro-Maduro gewapende groepen (ook gekend als “colectivos”). De inwoners zijn er sterk afhankelijk van voedselprogramma’s die momenteel in beperkte mate door de staat voorzien worden.

Op 5 dagen tijd kwamen minstens 41 mensen om het leven tijdens de protesten, telkens door schotwonden. Meer dan 900 mensen werden arbitrair opgesloten. Op 23 januari, toen er over heel het land gedemonstreerd werd, werden er 770 arbitraire arrestaties gerapporteerd.

buitengerechtelijke executies

Amnesty International bezocht tijdens een onderzoeksmissie van 31 januari tot 17 februari de staten Lara, Yaracuy, Vargas en verschillende locaties in Caracas. We verzamelden meer dan 50 getuigenissen en documenteerde 15 frappante cases waarbij sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen en inbreuken op het internationaal recht. De belangrijkste conclusies van het rapport worden vandaag gepresenteerd. Een gedetailleerd rapport wordt later gepubliceerd .

Het bewijsmateriaal dat Amnesty in deze gebieden kon verzamelen legt steeds hetzelfde patroon bloot. De Bolivarian National Police (PNB) voerde selectief buitengerechtelijke executies uit, vooral via hun speciale eenheid Special Actions Force (FAES). De slachtoffers zijn mensen die op een of andere manier deelgenomen hebben aan protestacties tegen het beleid. Vooral de armere buurten in Caracas en andere delen van het land worden geviseerd en gestigmatiseerd. Daar vallen de meeste slachtoffers die later afgeschilderd worden als “criminelen” die het leven lieten tijdens confrontaties met de veiligheidsdiensten.

lees hier meer

Lees ook

Meer nieuws