Venezuela: Gevangene niet langer incommunicado

Venezuela: Gevangene niet langer incommunicado

Goed nieuws

De gepensioneerde generaal Raúl Isaías Baduel, die vroeger minister van Defensie was tijdens de regering van Hugo Chávez en die sinds 12 januari wordt vastgehouden in de Venezolaanse militaire gevangenis Ramo Verde, heeft eindelijk toestemming gekregen om zijn advocaat en zijn familie te ontmoeten nadat hij een tijd geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Hij werd nu voor een bevoegde rechtbank gebracht.

Nadat hem sinds 21 januari geweigerd was bezoek te ontvangen, kon hij eindelijk contact opnemen met zijn advocaat en zijn familieleden. Enkele dagen later, op 26 januari, werd zijn incommunicado-detentie gemeld aan het bureau van de procureur-generaal en aan de relevante ombudsdienst. Hij was bovendien nooit voor een militaire rechtbank gebracht, zoals vereist was krachtens het tegen hem uitgevaardigde aanhoudingsmandaat.

In het begin van de week van 5 februari kon hij opnieuw spreken met zijn advocaat en met familieleden. Bovendien werd hij, na internationale druk van onder meer Amnesty, voor een militair Beroepshof gebracht waarnaar hij werd overgebracht voor een rechtszitting over de tegen hem ingebrachte nieuwe beschuldigingen.

Raúl Isaías Baduel, die openlijk kritisch staat tegenover de huidige regering, werd op 12 januari gearresteerd door de militaire inlichtingendienst nadat zijn in 2015 verleende voorwaardelijke vrijlating was ingetrokken. Krachtens de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating moest hij regelmatig voor de rechtbank verschijnen in plaats van de gevangenisstraf uit te zitten die hij na een eerdere veroordeling had gekregen.

Op 1 maart werden nieuwe beschuldigingen tegen hem geformuleerd, onder meer "misdaden tegen de integriteit, de soevereiniteit en de vrijheid van het volk". Tijdens de nieuwe procedure moet zijn recht op een eerlijk proces in acht worden genomen.

 

hier niet op duwen