Valse beweringen Shell over opruimen olieverontreiniging Nigerdelta

Valse beweringen Shell over opruimen olieverontreiniging Nigerdelta

Rapport

Beweringen van oliegigant Shell dat het bedrijf zwaar door olie verontreinigde gebieden in de Nigeriaanse Nigerdelta heeft schoongemaakt, zijn niet waar. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Amnesty International en het Nigeriaanse Centrum voor Milieu, Mensenrechten en Ontwikkeling

In het rapport Clean it up: Shell’s false claims about oil spills in the Niger Delta staan vier zwaar verontreinigde plaatsen beschreven. Shell beweerde deze plekken jaren geleden te hebben schoongemaakt. Amnesty International en de CEHRD troffen ze in 2015 echter nog verontreinigd aan. Dat kwam niet door nieuwe olielekken, maar doordat Shell niet goed heeft opgeruimd.

Oppervlakkig schoongemaakt

Een door Shell ingehuurde aannemer vertelde Amnesty hoe met oppervlakkige schoonmaakpogingen niets werd gedaan tegen permanente milieuschade:
Het olielekken uit de pijplijnen en oliebronnen niet goed opruimt, staan duizenden mensen jarenlang bloot aan verontreinigd land, water en lucht. Olielekken hebben een verwoestende uitwerking op de akkers, bossen en viswateren van de bewoners van de Nigerdelta. De lokale bewoners zijn afhankelijk van deze natuurlijke bronnen om te overleven.

Falen Nigeriaanse overheid

Niet alleen Shell faalt. Ook de Nigeriaanse overheid slaagt er niet in om de olieindustrie te reguleren. De waakhond van de overheid – de National Oil Spill Detection and Response Agency (NOSDRA) – heeft een gebrek aan middelen en blijft duidelijk verontreinigde gebieden als schoon bestempelen.

Shell heeft Amnesty laten weten het niet eens te zijn met de bevindingen uit dit rapport, maar heeft hierover geen verdere details gegeven. Amnesty-onderzoekers werden naar de website van Shell verwezen, maar daar staat weinig informatie over schoonmaken van olielekken. Ook blijft Shell herhalen dat de meeste olielekken worden veroorzaakt door illegale activiteiten, zoals oliediefstal, in plaats van door slecht onderhoud aan de pijpleidingen. Amnesty en CEHRD hebben de onjuistheid van dergelijke beweringen van Shell in eerdere rapporten al aangetoond. Daarnaast maakt het volgens de Nigeriaanse wet niet uit wat de oorzaak is van een olielek. De eigenaar van de pijpleiding (in dit geval Shell) is altijd verantwoordelijk voor de schoonmaak.

Loze beloftes Shell

Emadee Roberts Kpai die nu in de 80 is, was tot 2009 boer en visser. De olielekkage in 2009 bij Bomu Manifold verwoestte het water en het land.

Amnesty International roept Shell op de olievervuiling effectief aan te pakken en transparanter te zijn over schoonmaakoperaties in de Nigerdelta. De Nigeriaanse overheid moet ervoor zorgen dat de NOSDRA een sterkere organisatie wordt die haar werk beter kan doen.

Lees het volledige Engelse persbericht.

Bekijk het rapport.